Vil at norske menn skal kunne si fra seg et uønsket barn

Sosialantropolog mener abortloven bør endres, men møter motstand fra overlege.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år blir flere norske menn fedre mot sin vilje. I dag har ikke disse mennene rett til å vite at de skal bli fedre, og de har heller ingen mulighet til å nekte farskapet.

Nå er det på høy tid å endre mannens abortrettigheter, mener professor i sosialantropologi ved Høyskolen Kristiania, Runar Døving.

– Det er på tide å skrive mannen inn i abortloven. Sånn som det er nå, er rett og slett ikke mannen nevnt. Han er ikke part i saken, sier Døving til TV 2.

Mener mannen må informeres

Dagens abortlov ble skrevet i 1975, og sosialantropologen påpeker at det har vært stor utvikling på andre områder de siste årene.

– Samfunnet har på veldig mange måter forandret seg siden den gangen. Da var det et patriarkat som styrte, og kvinnen var underlegen på alle måter. Nå må vi se på loven i et nytt lys, og da er også mannen en del av saken, sier Døving.

I Danmark pågår nå debatten rundt mannens abortrettigheter for fullt. Det bør den gjøre også i Norge, sier professoren. Han mener en juridisk abort, der mannen kan frasi seg ansvar for barnet, ikke er det optimale alternativet, men kan være nødvendig dersom det ikke gjøres andre endringer i loven.

– Jeg synes ikke en juridisk abort er det beste. Det beste ville være at mannen får informasjonsrett og uttalelsesrett – at han blir informert. Da kan man i hvert fall være med og diskutere barnet, men hvis det er sånn som i dag, må han få rett til juridisk abort. Det vil si at han, på samme måte som kvinnen, kan si fra seg barnet, sier Døving.

Overlege frykter negativ påvirkning

Men professoren møter motstand. Mandag møtte han overlege ved fødeavdelingen på Ullevål sykehus, Thorbjørn Brook Steen, til debatt hos God morgen Norge og TV 2 Nyhetskanalen. Overlegen mener man skal være svært forsiktig med å gjøre endringer i abortloven.

SKEPTISK: Overlege ved fødeavdelingen på Ullevål sykehus, Thorbjørn Brook Steen.
SKEPTISK: Overlege ved fødeavdelingen på Ullevål sykehus, Thorbjørn Brook Steen.

– Hvis man er i en sårbar situasjon og er usikker på hvordan man skal takle det å bli gravid, og så får man i tillegg høre at far vil fratas alle rettigheter og ikke ønsker barnet, så vil det være et ytterligere press for kvinnen til å utføre en abort. Det kan være ganske fatalt å skulle presse en kvinne til å gjøre noe hun ikke ønsker, sier Brook Steen til TV 2.

Selv om overlegen er mot juridisk abort og andre endringer som kan påvirke kvinnens avgjørelse, støtter han at mannen bør ha rett til å vite at han skal bli far.

– Jeg er enig i at mannen skal informeres. Det burde være en selvfølge. Men at han skal kunne påvirke kvinnen i hennes valg, det synes jeg er en veldig vanskelig situasjon, sier Brook Steen.

– Aldri en mann som skal abortere ut

Han mener det er viktig å huske på at det er kvinnen som står overfor den fysiske belastningen.

– Nå er det slik at det aldri er en mann som skal abortere ut. Det er en kvinne som må gjennom dette inngrepet, om det så er medisinsk eller kirurgisk. Medisinsk er den vanligste abortformen, og da må en kvinne ligge i våken tilstand og abortere ut et barn, sier overlegen.

Sosialantropolog Døving erkjenner at påkjenningen er større for kvinnen, men står ved at mannen ikke må glemmes, og i det minste bør få lovfestet rett til å bli informert om at han skal bli far.

– Hvis mannen blir informert, så vil ikke det svekke kvinnens følelse. Det laveste nivået er at mannen innskrives i loven, sier Døving.