– DAB er dust

Nedleggingen av FM-radioen vekker sterke reaksjoner. Om fem år vil det være gammelt, mener kommunikasjonsrådgiver.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 2017 innføres DAB-nettet og FM-radio er historie.

– DAB er dust, hevder kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen .

Han møter motstand fra MTG-sjef Trygve Rønningen.

Alt blir digitalt

Allerede før DAB er tatt i bruk for fullt, mener mange at ordningen er gammel.

– Veien til det digitale radionettverket er internett, og så tar man en veldig dyr omvei gjennom DAB, basert på gammel teknologi og gamle beslutninger som er tatt før internett kom. De unge i dag kommer ikke til å ønske seg en DAB-radio. De kommer til å ønske seg telefoner og nettbrett og de kommer til å konsumere alt digitalt, sier kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen til God morgen Norge.

MTG-sjef Trygve Rønningen forteller at DAB er kommet for å bli. Det er bygd ut og 1,3 millioner lyttere er daglig innom en DAB-mottaker. Men selv han innrømmer at han også bruker internett til å høre på radio.

– Jeg lytter selv på radio på internett, men vi må ha et robust sendenett som gjør at vi når ut til alle på en plattform som er stabil nok. Setter du deg i bilen med en internett-radio, oppdager du hvor dårlig det nettet er. Radio må være gratis, og Internett er ikke gratis.

Lokalradioene består

BARE NORGE: - Hva med bilturistene som kommer til Norge og som ikke får inn en eneste kanal, spør en seer på God morgen Norges Facebook-sider. Foto: Colourbox
BARE NORGE: - Hva med bilturistene som kommer til Norge og som ikke får inn en eneste kanal, spør en seer på God morgen Norges Facebook-sider. Foto: Colourbox Foto: Henrik Gantzel

Grunnen til at DAB tar over, er at FM-nettet er gammelt. Fjerningen av det gamle nettet vil gå hardest utover lokalradioene.

– FM-nettet er i ferd med å ramle sammen, så vi måtte finne en ny måte å distribuere radio på. Lokalradioen sier at de ikke kan være med på det. Fem år etter neste år, når DAB er eneste sendemåte, vil lokalradioene fortsatt være på FM, sier Rønningen.

Det imponerer ikke Nygård-Hansen.

– Men om fem år har vi antageligvis 5G i tillegg, da nærmer vi oss tusen ganger ytelsen på dagens nettverk. Radio har mindre båndbreddebehov enn video, så jeg tipper at innen den tid kommer også lokalradioene til å kunne sende via internett, sier han.

Seerne fikk si sin mening på God morgen Norges Facebook-sider, og så å si alle var negative til at dagens FM-nett skal bort.

– Hadde du begynt på nytt i dag - hadde du begynt på DAB igjen? spør Nygård-Hansen MTG-sjefen.

Se debatten fra God morgen Norge øverst i saken.