Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Tromsø har i samtaler med unge fått høre at det er såkalte LSD-lapper i omløp i Trømsø. I tillegg ruser unge seg på syre i flytende form, sier leder for U18-enheten i Tromsø, Anita Hermandsen, til NRK.

Hermandsen sier at politiet ikke kjenner innholdet av det som kalles LSD-lapper, som er på størrelse med et frimerke og dynket i en form for syntetisk narkotika.

Hun sier til NRK at LSD forsvant fra Tromsø for mange år siden, fordi det var farlig. Nå frykter hun at ikke dagens unge aner konsekvensene.

  • Tlf/SMS/MMS: 02255
  • E-post: tips@tv2.no
  • Fra utlandet: +47 915 02255

– Vi er bekymret for at ungdom på fest blir tilbudt en sånn lapp, så tenker de ikke over hvor sterkt det er, spiser den, og får en rus de ikke aner konsekvensene eller effekten av, sier Hermandsen til NRK.

TV 2 har ikke lyktes å komme i kontakt med Hermandsen torsdag.

Dette er LSD

LSD er en forkortelse for lysergsyredietylamid og hører til en gruppe stoffer som kalles hallusinogener. Det er et syntetisk fremstilt psykedelisk stoff. LSD er et svært potent stoff som i små doser først og fremst gir hallusinasjoner.

Stoffet ble brukt i enkelte ungdomsmiljøer på 1960-tallet, og hippiekulturen medførte at LSD ble populært. Men bruken avtok, sannsynligvis på grunn av de ukontrollerbare effektene.

LSD inntas først og fremst gjennom munnen, men det kan også inntas ved injeksjon og røyking. Virkningene inntrer kort tid etter inntak og når maksimal effekt etter 3–5 timer. Effekten av LSD varer i mellom 8 og 14 timer.

Kilde: NHI og ung.no.