sjekket seg for kreft etter thea steens åpenhet:

– Ei jente som ikke kjenner meg, har kanskje reddet livet mitt

Silje Fålun (25) mener kreftsyke Thea Steen (26) har reddet livet hennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mange tenker vel at de skal gjøre det når det blir ordentlig voksne, forteller Silje (25).

I Norge oppfordres alle kvinner som fyller 25 år til å sjekke seg for celleforandringer i livmoren, for å avdekke mulige forstadier til livmorhalskreft.

For Silje ble prøven hun tok i fjor sommer svært viktig.

– Jeg var hos gynekolog og tok en vanlig celleprøve like før jeg fylte 25 år. Jeg fikk vite at jeg hadde lette irritasjonsforandringer, men at jeg ikke måtte bekymre meg. Legen sa jeg ville få innkalling til ny kontroll etter seks måneder, sier Silje til TV 2.

Alvor

Kort tid senere ble hun oppmerksom på kampanjen «Sjekk deg», et samarbeid mellom Kreftforeningen, magasinet Det Nye, og Thea Steen (26) – som selv har livmorhalskreft.

– Kampanjen gjorde at jeg innså alvoret. Jeg ville derfor ikke vente seks måneder til ny kontroll, og bestilte meg en ny time med en gang. Å lese om Thea gjorde det veldig ekte. Det kunne jo vært meg, sier Silje.

Og på svært kort tid hadde situasjonen utviklet seg dramatisk.

– På den korte tiden hadde jeg fått grove celleforandringer, som er steget før kreftdiagnosen. Tre dager senere ble jeg operert, forteller hun.

– Jeg fikk hindret at det gikk enda lenger, og jeg er så takknemlig, sier Silje.

TAKKNEMLIG: Silje Fålun (25) forsto hvor viktig det er å ta celleprøve, da hun leste om Thea Steen. Nå takker hun Thea for hennes åpenhet. Foto: TV 2 
TAKKNEMLIG: Silje Fålun (25) forsto hvor viktig det er å ta celleprøve, da hun leste om Thea Steen. Nå takker hun Thea for hennes åpenhet. Foto: TV 2 

Hun er ikke i tvil om at det var Theas historie og åpenhet som gjorde at hun ble ekstra oppmerksom på hva testen innebar, og hvilke konsekvenser det kunne få å ikke la seg undersøke.

– Det var en vekker å se den kampanjen. Jeg fikk litt klump i magen. Det fikk ikke bare meg, men alle jentene i min venninnegjeng til å snakke om livmorhalskreft. Plutselig var det et tema, som ingen før hadde snakket om, sier Silje.

TV 2 var med da Thea og Silje møttes for første gang.

– Det du har gjort for meg – jeg setter så stor pris på det, sier en rørt Silje til Thea.

Reddet livet

bloggen til Thea fikk Silje, og mange tusen andre, innblikk i hvor alvorlig kreftsykdommen var.

Silje er svært takknemlig for Theas ønske om å hjelpe andre. Hun hyller Theas arbeid med å spre budskapet om hvor viktig det er å ha kjennskap til sykdommen.

– En jente jeg ikke kjenner har kanskje reddet livet mitt. Hadde jeg ikke sjekket meg, så hadde det kanskje kommet enda lenger. Jeg er utrolig takknemlig og veldig lykkelig for at Thea har stått sånn på, sier Silje.

Enorm effekt på utsatte kvinner

I Norge er det cirka 300 kvinner som årlig blir diagnostisert med livmorhalskreft, og norske helsemyndigheter har lenge jobbet for at flere skal sjekke seg, så tidlig som mulig.

Ifølge Kreftregisteret har Theas kampanje hatt stor effekt.

I aldersgruppen 25-29 år har antall kvinner som sjekket seg økt med hele 20 prosent etter kampanjen ble lansert. 6000 flere unge kvinner har testet seg.

– Det er så utrolig viktig å sjekke seg. Ved å ta en liten celleprøve, som ikke en gang gjør vondt, kan man forhindre noe så trist og leit, sier Silje.

Men tross god effekt av kampanjen er fortsatt norske kvinner for dårlige til å teste seg. Bare halvparten av kvinnene som får innkalling velger å la seg teste.

– Det er så trist. Det er skremmende å ikke ta kroppen på alvor, og det å ikke teste seg er bare latskap, sier Silje.

Thea: – Bryter ned tabu

For Thea Steen (26) er det vanskelig å ta innover seg hvor mange hun har nådd ut til med kampanjen.

– Det er jo helt fantastisk å høre. Vi vil jo at flere skal sjekke seg, og etter hvert at færre skal få diagnosen jeg fikk. Det er så bra at kampanjen bryter ned tabu, og at det er mer normalt å snakke om kreft, sier Thea Steen.

I over ett år har hun levd med kreftdiagnosen, og for Steen har blogging og det å være åpen vært en viktig del av terapien.

– Det er rart at en så fin og oppegående jente sitter og sier tusen takk til meg, sier Thea.

Sjekk deg!

Celleprøve: Du bestiller selv time til gynekologisk undersøkelse hos fastlegen din. Undersøkelsen tar noen få minutter. Celleprøven tas med en liten børste som legen bruker for å samle opp overflateceller fra livmorhalsen. Hvis det oppdages lette celleforandringer i prøven, må du ta ny prøve og en HPV-test etter 6 måneder. Viser nye prøver fortsatt celleforandringer og du i tillegg tester positivt for HPV, vil du bli henvist til gynekolog.

Behandling: Rundt 3000 kvinner i Norge behandles hvert år for celleforandringer eller forstadier til kreft i livmorhalsen. I noen tilfeller forsvinner celleforandringen av seg selv.

Hvilken behandling du skal ha, bestemmes av hvilket stadium sykdommen befinner seg på og hvor stor svulsten er. Hvis sykdommen er i et tidlig stadium, blir du tilbudt operasjon eller strålebehandling. Disse behandlingsformene er stort sett like effektive.

Kilde: Kreftforeningen.no