OVER ALL FORVENTNING: Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen er strålende fornøyd med at stadig flere, unge kvinner tester seg for livmorhalskreft. Foto: Kreftforeningen 
OVER ALL FORVENTNING: Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen er strålende fornøyd med at stadig flere, unge kvinner tester seg for livmorhalskreft. Foto: Kreftforeningen 

Historiske resultater etter #Sjekkdeg-kampanje:

20 prosent flere kvinner tester seg for livmorhalskreft

– Vi hadde aldri drømt om slike resultater, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er en veldig spesiell kreftform, for den rammer unge kvinner, sier leder for Livmorhalsprogrammet i Kreftregisteret, Ameli Tropé til TV 2.

I Norge er det cirka 300 nye tilfeller av livmorhalskreft i året.

En tredjedel av de som får diagnosen er under 40 år.

Sjekk deg!

I fjor lanserte Kreftforeningen, magasinet Det Nye og kreftsyke Thea Steen (26) en kampanje for å få flere unge kvinner til å teste seg for celleforandringer.

Kampanjen, #SjekkDeg, spredte seg over hele landet, og man ser nå resultatene.

– Etter at kampanjen ble lansert i fjor har minst 6000 flere norske kvinner i alderen 25-29 testet seg for celleforandringer. Det er en økning på 20 prosent. Denne økningen er historisk, og det er utrolige resultater, sier Tropé.

Andelen unge kvinner som tester seg har økt fra 55 til 59 prosent på svært kort tid.

– Det er en fantastisk økning, sier Tropé.

– Aldri drømt om

Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, sier effekten av kampanjen er over all forventning.

– Vi hadde håpet på slike resultater, men aldri drømt om at vi så fort skulle se en endring i hvor mange unge kvinner som tar celleprøver, sier Ryel til TV 2.

Hun sier økningen i antall celleprøver har reddet liv.

– Ikke bare mange har møtt opp, men det har også blitt avdekket alvorlig celleendring i et ganske stort antall, sier Ryel.

KAMPANJE: Thea Steen (26) har frontet SjekkDeg-kampanjen. Foto: Kaja Kirkerud TV 2
KAMPANJE: Thea Steen (26) har frontet SjekkDeg-kampanjen. Foto: Kaja Kirkerud TV 2

I Norge innførte helsemyndighetene i 1995 en masseundersøkelse mot livmorhalskreft.

Alle kvinner som har fylt 25 år blir oppfordret til å sjekke seg for celleforandringer i livmoren. Finner man celleforandringer på et tidlig stadiet så kan man behandle det kirurgisk, og på den måten forhindre en kreftdiagnose.

Gavepakke

Unge, norske kvinner har de siste årene vært for dårlig til å sjekke seg. Da programmet startet var andelen kvinner mellom 25-29 år som testet seg på 73 prosent, men har siden falt dramatisk.

Det foreløpige bunnivået var i 2012, hvor andelen som sjekket seg kun var på 52,7 prosent.

Men nå håper man trenden har snudd. Og det kan se ut som kampanjen, med Thea Steen i spissen, har fungert.

– Resultatene vi nå ser kommer bare måneder etter kampanjen, og det har vært en gavepakke for alle. Det blir utrolig spennende å se på tallene de neste par årene, sier Tropé.

Hun sier det vil ta flere år før man kan se eventuell nedgang i hvor mange som får kreftdiagnosen.

Sjekk deg!

Celleprøve : Du bestiller selv time til gynekologisk undersøkelse hos fastlegen din. Undersøkelsen tar noen få minutter. Celleprøven tas med en liten børste som legen bruker for å samle opp overflateceller fra livmorhalsen. Hvis det oppdages lette celleforandringer i prøven, må du ta ny prøve og en HPV-test etter 6 måneder. Viser nye prøver fortsatt celleforandringer og du i tillegg tester positivt for HPV, vil du bli henvist til gynekolog.

Behandling : Rundt 3000 kvinner i Norge behandles hvert år for celleforandringer eller forstadier til kreft i livmorhalsen. I noen tilfeller forsvinner celleforandringen av seg selv.

Hvilken behandling du skal ha, bestemmes av hvilket stadium sykdommen befinner seg på og hvor stor svulsten er. Hvis sykdommen er i et tidlig stadium, blir du tilbudt operasjon eller strålebehandling. Disse behandlingsformene er stort sett like effektive.

Kilde: Kreftforeningen.no

– Vi skal jo helst oppdage forstadiene til kreft og ikke selve kreften. Vi håper selvfølgelig å se en nedgang i antall krefttilfeller, men det er først 10-15 år frem i tid. Det er så lang tid det som oftest tar for livmorhalskreft å utvikle seg, sier Tropé.

Målet er at 80 prosent av alle kvinner mellom 25 og 69 år skal ta celleprøve.

Kreft som kan forebygges

Livmorhalskreft forårsakes av Humant papillomavirus (HPV), som kan smitte ved seksuell kontakt.

I 2009 ble HPV-vaksinen en del av tilbudet til unge, norske jenter i 7. klasse. Vaksinen beskytter mot viruset, og har best effekt før seksuell debut.

I tillegg til vaksinen er screeningprogrammet én av de viktigste faktorene for å forhindre livmorhalskreft.

– Vi er heldige som har et screeningprogram i Norge, men det fordrer at man kjenner til det og bruker det. Denne krefttypen er én av kreftformene det faktisk er mulig å forebygge, sier Tropé.