Frp ville fjerne 30 «dusteforbud» – slik har det gått

Frp har kun klart å avskaffe 5 av 30 forbud de mener er «dustete».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I innspurten av valgkampen til Stortingsvalget 2013 lanserte Fremskrittspartiet en liste med 30 såkalte «dusteforbud» partiet ville fjerne dersom de fikk regjeringsmakt.

– Når du skal innføre forbud i et land bør du tenke gjennom om det egentlig er behov for det, sa daværende leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), til TV 2 da han presenterte listen.

Fem forbud opphevet

Etter to og et halvt år i regjering har TV 2 gått gjennom forbudslisten. Status er at fem av forbudene er opphevet, fem er delvis opphevet eller i ferd med å oppheves, mens tjue ikke er opphevet.

– Det er ikke mulig å få hundre prosent gjennomslag for alt, sier Anders Anundsen, som har blitt justisminister etter at han lanserte listen.

Fortsatt ikke hjørnekjøleskap

Allerede få minutter etter at Anundsen ble justisminister avskrev han forslaget om å gjøre hjemmebrenning til en lovlig aktivitet.

Heller ikke forbud mot søndagsåpne butikker, ølsalg etter klokken 20 på hverdager eller forbud mot hjørnekjøleskap for husholdninger har blitt opphevet.

Sjekk hele oversikten her:

IKKE OPPHEVET: Fortsatt er det ikke lov å drikke alkohol i parken eller brenne sin egen brennevin. FOTO: TV 2
IKKE OPPHEVET: Fortsatt er det ikke lov å drikke alkohol i parken eller brenne sin egen brennevin. FOTO: TV 2

Vil tillate reptiler som kjæledyr

Forbudet mot Segway var noe av det første som ble opphevet at Frp inntok regjeringskontorene.

I desember 2014 ble også forbudet mot proffboksing opphevet.

Men regjeringen jobber fortsatt med å oppheve flere forslag. Blant annet er forslaget om å tillate reptiler som kjæledyr på høring hos Landbruksdepartementet.

Det har justisministeren ingen planer om å benytte seg av:

– Nei, overhodet ikke!, sier han.

Gleder seg til lakrispiper

Et annet forslag som heller ikke er lagt på is er å tillate synlig salg av lakrispiper i butikkene. Forbudet foreslås imidlertid opphevet i et høringsforslag i forbindelse med tobakkskadeloven.

– Jeg gleder meg som en unge til de kommer i butikken, sier nestleder Per Sandberg.

Fortsatt kamp

Sandberg blir etter alle solemerker valgt til leder av partiets programkomité på partiets landsmøte søndag. Da får han ansvar for å lage nytt partiprogram som skal sikre gjenvalg i 2017.

Han lover fortsatt kamp mot dusteforbud.

– Hvor mye av politikken som vi ser i denne lista vil det være frem til i fremtiden?

– Det ligger fast, dette handler det som er grunnleggende for oss. Altså valgmuligheter, frihet. Det at det sitter politikere på sin høye hest og bestemmer hvordan hverdagen din skal se ut, sier Sandberg.