Eskil Pedersen: – At sytinga til en mann som har forvoldt så mye skade skal vinne frem, klarer jeg ikke å fatte

SINT: Tidligere AUF-leder raser over dommen mot staten. 22. juli-terroristen Anders Behring Breivik vant delvis frem i sitt søksmål. FOTO: ERLEND AAS/NTB SCANPIX
SINT: Tidligere AUF-leder raser over dommen mot staten. 22. juli-terroristen Anders Behring Breivik vant delvis frem i sitt søksmål. FOTO: ERLEND AAS/NTB SCANPIX Foto: Aas, Erlend
Den tidligere AUF-lederen er opprørt over dommen mot staten i Breivik-saken.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Terroristen Anders Behring Breivik saksøkte staten for soningsforholdene i fengselet som han mente var nedverdigende og imot menneskerettighetene.

I dag vant Breivik delvis fram med søksmålet mot staten. Ifølge Oslo tingrett har han blitt utsatt for behandling som strider imot menneskerettighetskonvensjonens artikkel tre, som sier at ingen mennesker må bli utsatt for tortur eller for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

– Jeg er så sint og opprørt

Eskil Pedersen var leder i AUF under terrorangrepene 22. juli. I en status på Facebook uttrykker han sitt raseri over dommen.

«Jeg er så sint og opprørt over dommen i Oslo tingrett. De eneste ofrene er de ungdommene som ble frarøvet sitt liv, de som mista sine kjære og alle ungdommene som måtte oppleve helvete på jord», skriver han.

Pedersen skriver at han som AUF-leder følte han måtte holde igjen mye av det han egentlig mente om Breivik, men at han i dag tar bladet fra munnen.

Breivik vant mot staten

«Jeg er glad vi lever i en rettsstat, og alle, også terrorister har grunnleggende menneskerettigheter. Men at sytinga til en mann som har forvoldt så mye skade skal vinne frem, klarer jeg ikke å fatte. Jeg er sint, og det forstår jeg godt at mange andre er i dag», skriver han videre i statusen, som er gjengitt av TV 2 med tillatelse fra Pedersen.

Professor uenig i dommen

Også professor Kjetil Mujezinović Larsen ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo er uenig i dommen.

I en kronikk i Aftenposten i februar tok Larsen tok til orde for at Breivik ikke blir umenneskelig behandlet.

Det står han fortsatt på.

– Jeg er veldig overrasket. Jeg tenkte det var nokså klart at ingen krenkelse ville bli konstatert her, sier Larsen, men påpeker at han må sette seg mer inn i begrunnelsen tingretten gir i dommen, sier han.

Trodde ikke han kom til å vinne

Senest i går uttalte Larsen til NTB at han ikke trodde Breivik kom til å vinne.

– De sier at de sikkerhetsmessige aspektene som fengselet begrunner de strenge forholdene med, har tatt overhånd. Det er jeg uenig i, fortsetter Larsen.

Han mener at dommen viser at menneskerettighetene gjelder for alle, også for Breivik.

– Det er i seg et positivt signal at menneskerettighetene gjelder for alle. Men jeg er uenig i vurderingen i denne saken, sier han.

Tidligere har det vært lignende saker der farlige fanger har vunnet frem med søksmål mot staten angående soningsforhold. Akkurat dét er ikke sjeldent, mener Larsen, men at siden det er en massedrapsmann og terrorist som har skyld i enorm lidelse og et nasjonalt traume, blir saken spesiell.

Professor håper dommen ikke ankes

Professor Mads Andenæs ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo sier at dommen er veldig solid.

– Jeg håper den ikke blir anket. Det er en skikkelig dom. Det er klart at det bør foretas en justering i regimet mot Breivik, sier Andenæs.

Han påpeker at Breivik ikke vil bli sluppet fri, eller få noen lettelse til å kommunisere med andre utenfor fengselet, men at omgangen med andre fanger vil bli større.

– Det er en enkel, grei og kjølig vurdering av hvor mange restriksjoner Breivik utsettes for, og den sier at de forskjellige tiltakene til sammen ikke er nødvendige. Det vil ikke være store endringer, men noen små som er viktige for Breivik, sier Andenæs.

Staten vurderer anke

Prosessfullmektig for staten er overrasket over utfallet.

– Vi er overrasket og uenig, konkluderer prosessfullmektig for staten, advokat Marius Emberland, etter at Breivik fikk delvis medhold i saken han har anlagt mot staten om sine soningsforhold.

Staten vil snarlig ta stilling til en eventuell anke etter samråd med sin klient, staten.

– Vi skal nå lese dommen grundig og gi en vurdering om ankespørsmålet til vår klient, sier Emberland.

Han sier han er uenig i dommen både når det gjelder vurderinger av faktiske omstendigheter og jussen, men vil foreløpig ikke gå i detaljer.

Emberlands sammensvorne, regjeringsadvokat Adele Matheson Mestad, sier til NTB at hva dommen vil ha å si for Breiviks soningsforhold ikke vil bli klart før ankespørsmålet er avgjort, og at det da eventuelt vil skje i samråd med kriminalomsorgen.

– I Utøya-ofrenes ånd

Med så mye følelser som er i sving rundt terrorangrepet 22. juli, kan det være lett å se bort fra de fundamentale menneskerettighetene, sier Andenæs.

– Menneskerettighetene er også til for folk vi ikke liker, og kanskje særlig dem. Folk vi liker trenger ikke vern for menneskerettighetene i samme grad, sier han.

Han forteller derimot at han selv kjente ofre som døde på Utøya, og at de kjempet for menneskerettigheter.

– De jeg kjente var selv opptatt av menneskerettigheter, også for folk som er upopulære. Det vil være i deres ånd å ha et kaldt blikk på saken, og se bort i fra hvem det gjelder, sier han.

– En seier

Advokat Thomas Horn i advokatfirmaet Schjødt er positiv til dommen. Han har skrevet doktorgrad om menneskerettigheter og isolasjon.

– Rettssaken, og åpenheten den har blitt ført i, er en seier for den norske rettsstaten, og et eksempel på at man har en uavhengig rettsstat, sier han.

Han har likevel forståelse for at den kan oppfattes som et nederlag, og bli møtt med forundring.

– Vi må se bredere på det, og tenke at dette er fengselsvesenet som er kritisert fordi det ikke er foretatt grundige nok vurderinger. Det sender et signal om at menneskerettighetene blir tatt på alvor, selv rettene til en massedrapsmann ingen i dette landet har noe til overs for, sier Horn.

(TV 2/NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook