INTERNETT-KJENDIS: Benjamin Girouxs (10) dikt om hvordan det er å leve med autisme går nå verden rundt på Facebook. Bildet av Benjamin er gjengitt med tillatelse av Benjamins far. Foto: Privat
INTERNETT-KJENDIS: Benjamin Girouxs (10) dikt om hvordan det er å leve med autisme går nå verden rundt på Facebook. Bildet av Benjamin er gjengitt med tillatelse av Benjamins far. Foto: Privat

Diktet til autistiske Benjamin (10) rører mennesker fra hele verden

Benjamin (10), som har Aspergers syndrom, vil få frem at det er greit å være annerledes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne måneden fikk Benjamin Giroux, en ti år gammel skoleelev ved barneskolen Cumberland Head i den amerikanske byen Plattsburgh, i oppgave å skrive et dikt om seg selv.

Les hele diktet:

I am odd, I am new

I wonder if you are too

I hear voices in the air

I see you don't, and that's not fair

I want to not feel blue

I am odd, I am new

I pretend that you are too

I feel like a boy in outerspace

I touch the stars and I feel out of place

I worry what others might think

I cry when people laugh, it makes me shrink

I am odd, I am new

I understand now that so are you

I say «I feel like a castaway»

I dream of a day that thats okay

I try to fit in

I hope that someday I do

I am odd, I am new

Benjamin har Aspergers syndrom, som er en form for autisme. Resultatet av skoleoppgaven ble et rørende dikt som forklarer hvordan Benjamin ser på verden rundt seg.

«Jeg er merkelig, jeg er ny. Jeg lurer på om du også er det. Jeg hører stemmer i luften, jeg ser at du ikke gjør det, og det er ikke rettferdig», skriver han i diktet.

Delt 25.000 ganger

Benjamin syntes ikke at diktet han hadde skrevet var særlig bra, så foreldrene delte det på Facebook i håp om å få noen støttende kommentarer fra venner og familie.

Diktet ble raskt plukket opp av den nasjonale autismeforeningen i USA som delte det på sin Facebook-side. «Du gjorde en utmerket jobb, Benjamin. Du passer rett inn hos oss, fordi vi er også merkelige», skrev foreningen.

Da gikk diktet viralt, og nå er det delt over 25.000 ganger på Facebook. I kommentarfeltet blir Benjamin kalt for blant annet «svært talentfull» og «et geni».

Faren: – Benjamin elsker responsen

Benjamins far, Sonny Giroux, forteller til TV 2 at responsen har vært overveldende.

– Benjamin har elsket responsen som han får fra hele verden. Det hjelper ham med å innse at det er mange andre merkelige mennesker der ute som ønsker at Benjamin skal være stolt over å være merkelig og forbli annerledes, skriver Giroux i en epost til TV 2.

FAMILIE: Her er Benjamin med sin mor Kathryn, far Sonny, lillebror Samuel og lillesøster Claire. Bildet er gjengitt med tillatelse. Foto: Privat.
FAMILIE: Her er Benjamin med sin mor Kathryn, far Sonny, lillebror Samuel og lillesøster Claire. Bildet er gjengitt med tillatelse. Foto: Privat.

Stolt far

Til Daily Mail forteller faren at Benjamin ikke er særlig glad i å gjøre lekser, men at han la ned en ekstra innsats i denne oppgaven.

– Jeg er så stolt over Benjamin for innsatsen han la ned i dette diktet. Da han hadde skrevet de første linjene, og jeg fikk lese dem, sa jeg til ham at det var fantastisk og at han kunne lage noe virkelig spesielt dersom han forble fokusert, sier Giroux til den britiske avisen.

Vil få folk til å forstå at det er greit å være annerledes

Etter først å ha lest diktet, ble Benjamins foreldre lei seg, forteller de til det amerikanske nyhetsprogrammet Today.

– I begynnelsen var det vondt å lese at han føler seg isolert, alene, misforstått og merkelig på skolen. Men ettersom diktet fortsatte, innså vi at han forstår at han er annerledes og at så er alle andre på sin egen måte, sier Giroux til Today.

Foreldrene forteller til det amerikanske nyhetsprogrammet at de har fått tilbakemeldinger av hundrevis av foreldre som takker Benjamin for at han retter søkelyset mot hvordan noen barn kan føle seg på skolen.

– Bens mål er at folk skal forstå at det å være merkelig er å være annerledes, og at det å være annerledes er fantastisk. Ingen skal være redd for å være seg selv, sier faren.