KALT INN PÅ MØTE: Foreldre og ansatte var mandag samlet til informasjonsmøte i Bergen rådhus. De var sterkt preget av det de fikk høre om mannen (innfelt) som de inntil fredag hadde hatt full tillit til. Foto: Kåre Breivik/ TV 2 
KALT INN PÅ MØTE: Foreldre og ansatte var mandag samlet til informasjonsmøte i Bergen rådhus. De var sterkt preget av det de fikk høre om mannen (innfelt) som de inntil fredag hadde hatt full tillit til. Foto: Kåre Breivik/ TV 2 

BARNEHAGEOVERGREP I BERGEN:

Barnehagestyrer hvor tre barn er rammet: – I dag lekte barna «fengsel»

Barnehagebarna fikk i dag vite at den overgrepsiktede ansatte har gjort noe galt mot barn – og at han ikke kommer tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært noen tøffe dager for personalet og foreldrene til barna i barnehagen i en bydel i Bergen, som fredag fikk vite at en av de ansatte er siktet for å ha voldtatt en fire år gammel gutt.

Sivilt politi troppet opp i barnehagen og tok med seg mannen i 30-årene. Etter det TV 2 erfarer valgte han å forlate uten dramatikk.

De fleste ansatte forsto ikke at mannen var pågrepet før de fikk informasjon mandag morgen. Da reagerte de kraftig.

– Sjokk, vantro, sinne, sorg og frustrasjon. Hele følelsesspekteret som finnes i et menneske kom opp, ikke bare hos meg, men også hos foreldre og hos personalet da de fikk høre det på mandag, forteller styrer i barnehagen til TV 2.

Hun ber om å forbli anonym for å skjerme barnehagen og barna som går der.

Fem barn i to barnehager

Den siktede har i avhør forklart at han har forgrepet seg mot i alt fem barn i to ulike barnehager. Det bekrefter både forsvarer Beate Hamre og politijurist Eli Valheim overfor TV 2. Ifølge VG har den siktede jobbet i tre barnehager i Bergensområdet.

Politiet i Bergen bekrefter at mannen har innrømmet overgrep mot fem barn i to barnehager. Foto: NTB Scanpix
Politiet i Bergen bekrefter at mannen har innrømmet overgrep mot fem barn i to barnehager. Foto: NTB Scanpix

– Vi har fått vite at han har navngitt tre barn i vår barnehage. Selvfølgelig er vi redde for at det kan være flere, det frykter vi jo alle. Men så langt i etterforskningen er det altså tre, sier styreren.

For henne er det vanskelig å beskrive hvor sveket hun og kollegene føler seg av den siktede mannen. Nå lurer hun på hvordan dette kunne skje, uten at noen fattet mistanke.

– Vi spør oss selv om akkurat det. Vi er veldig mange voksne tilstede hele tiden. Men hvis man skal forhindre dette helt, må man ha kamera i alle rom, sier barnehagestyrer.

Forsto ikke at noe var galt

Gud, hvor feil vi har tatt
Barnehagestyrer

Mannen har jobbet i barnehagen i to perioder. Han ble første gang fast ansatt som assistent i 2011, og sluttet i 2012. Han ble ansatt på nytt 1. januar i 2015 og har jobbet i denne barnehagen fram til fredag.

Etter det TV 2 forstår har han jobbet i andre barnehager i bergensområdet i tiden mellom 2012 og 2015.

Den siktede har levert inn to politiattester til barnehagen, og ingen av dem har vist at han er uskikket som følge av straffbare forhold.

Heller ikke oppførselen hans har ledet styrer til å tro at noe kunne være galt. Tvert om var han svært godt likt.

Styrer forteller at ingen i personalet reagerte negativt på mannen mens han var assistent. Heller tvert om, han var godt likt. Foto: Privat
Styrer forteller at ingen i personalet reagerte negativt på mannen mens han var assistent. Heller tvert om, han var godt likt. Foto: Privat

– Han var helten til ungene! En flink assisten som var veldig reflektert og godt likt av personalet og foreldrene. Men gud, hvor feil vi har tatt, sier en preget barnehagestyrer i dag.

Snakket med barna om overgrep

Personalet har i dag snakket med de eldste barna om mannen og det han har gjort.

– Vi fortalt at han ikke kommer tilbake i barnehagen fordi han har gjort noe galt mot barn. Når noen gjør noe galt mot et barn, så må politiet ta de med seg. Da ble det spørsmål om han var i fengsel, og det fikk de bekreftet, forteller styrer.

– De ansatte tar det veldig tungt. De føler seg tomme.
Barnehagestyreren

I frileken etterpå valgte barna å leke «fengsel».

– De er barn og de leker ut det traumatiske, så i dag har de bygget fengsel. Noen ble satt inn og noen ble sluppet ut! Sånn er barn, sier styreren.

Tøffe dager for personalet

De siste dagene har personalet og foreldrene fått hjelp av Bergen kommunes kriseteam for å bearbeide hendelsen. Det har vært godt og helt nødvendig, for hendelsen preger alle involverte sterkt.

– De ansatte tar det veldig tungt. De føler seg tomme. Noen er sinte, noen klarer ikke forholde seg til det. De viser alle de typiske tegnene i en krise, forteller styreren i barnehagen.

Barnehagen er godt fornøyd med støtten de har fått fra Bergen kommune og kommunaldirektør Robert Rastad. Foto: Kåre Breivik / TV 2
Barnehagen er godt fornøyd med støtten de har fått fra Bergen kommune og kommunaldirektør Robert Rastad. Foto: Kåre Breivik / TV 2

Bergen kommunes kriseteam har bistått ledelsen, både i går til langt på kveld og i dag tirsdag. Styreren har også hatt samtaler med foreldreparet til barnet som sa fra om at assistenten hadde gjort noe han ikke likte. Foreløpig har hun ikke rukket å snakke med de andre to foreldreparene, som også har fått den tunge beskjeden om at deres barn er utsatt for overgrep.

Stor støtte fra foreldrene

Foreldre har overstrømmet barnehagen med blomster og klemmer tirsdag. Det varmer.

– Vi har fått mange støtteerklæringer fra foreldre som har gitt oss stor tillit videre, og det er en enorm støtte for oss. Vi er utrolig glad for at barna kom i barnehagen i dag. Vi er like glade i disse barna som de er, sier styreren.

Samtidig ønsker barnehagen å være en støtte for foreldre som trenger det.

– Han er dypt fortvilet og innser alvoret i sine handlinger
Mannens forsvarer, Beate Hamre

– Vi skal gjøre alt som står i vår makt for at de skal føle seg trygge, sier hun.

Styreren skryter av oppfølgingen fra Bergen kommune. Hun opplever også at politiet har åpnet opp for at foreldre og ansatte kan få svar på det de lurer på i tiden framover.

Erkjenner forholdene

Ifølge forsvareren har den siktede mannen lagt alle kortene på bordet.

– Min klient er helt klar på at det er disse fem barna, og at det ikke har skjedd noe med andre, sier Beate Hamre til TV 2.

Han er sterkt preget av saken.

– Han er dypt fortvilet og innser alvoret i sine handlinger. Nå vil han bidra til at saken skal bli opplyst så god som mulig, sier forsvareren.

Mannen ble mandag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. De to første ukene må mannen sitte i full isolasjon. Politiet tar sikte på å holde mannen fengslet fram til saken kommer opp for retten, på bakgrunn fare for bevisforspillelse og gjentakelse.