Her kjører de ned rasutsatte Mannen

Kompisene Ola Hovdenak (43) og Bård Smestad (47) er trolig de første som har stått på ski ned det rasutsatte fjellet Mannen.

– Det er litt eventyr over det å være der ingen har vært før. Snøforholdene var stabile, det var god snø og rett tid. Jeg har gått og ventet på å gjøre det i mange år, sier Hovdenak til TV 2.

Det var søndag for noen uker siden at de to bestemte seg for å kjøre nesten 1.300 meter ned Romsdal-fjellet, skriver sportsmagasinet Fri Flyt, som først omtalte saken.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har definert Mannen som ett av fire høyrisikoobjekt for store fjellskred i Norge.

– Aldri redde

– Den første halvdelen var spennende, men vi var aldri redde. Vi var konsentrerte. Men det var ett parti rundt 300 meter ned hvor vi måtte ha full fokus for å komme forbi et klippeparti. Da måtte vi ta av oss skiene og klatre ned 15 meter, sier 42-åringen.

Han anslår at de to brukte én og en halv time på å kjøre ned.

– Det var artig underveis, samtidig som man bare har lyst til å finne et nytt sted når man kommer ned, sier Hovdenak.

Han anbefaler imidlertid ikke andre å begi seg ut på det samme. Selv har han og kameraten Bård Smestad over 20 års erfaring innen bratt alpinisme.

NVE: Pass på kablene

Mannen er i dag stabil, og skikjøring har ingen betydning for stabiliteten av fjellet, opplyser sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE.

– Imidlertid har vi utstyr og kabler langt ned i fjellsida som vi er redde for. Det kan være en viss fare for at kabler kan bli ødelagt av skarpe stålkanter på ski, så det er viktig at skikjørere er klar over dette, sier han til TV 2.

Her kjørte Hovdenak og Smestad ned Mannen. Foto: Bård Smestad
Her kjørte Hovdenak og Smestad ned Mannen. Foto: Bård Smestad

Det er ikke noe forbud mot å stå på ski ned Mannen, men det er mulig snø kan løsne i bratte heng dersom man kjører ned på ski, opplyser snøskredvarsler Karsten Müller i NVE.

– Men har man kunnskap om snø og snøskred, finner man mange heng hvor man kan kjøre, sier han til TV 2.

Müller har ikke hørt om noen andre som har kjørt ned Romsdalen-fjellet på ski.

– Jeg antar at det var første nedkjøring fra Mannen. Det krever både skiferdigheter og kunnskap om snø. Det er en personlig vurdering som folk selv må ta om de skal gjøre det samme, sier han.

Mannen ligger i knekkpunktet mellom et platå og dalsiden i Romsdalen, og fjellsiden har vært overvåket siden 2009 på grunn av fare for skred.

Ola Hovdenak fikk i helgen endelig realisert drømmen om å stå på ski ned fjellet Mannen i Romsdal. Foto: Bård Smestad
Ola Hovdenak fikk i helgen endelig realisert drømmen om å stå på ski ned fjellet Mannen i Romsdal. Foto: Bård Smestad

Det er fare for at opp mot 100 millioner kubikkmeter steinmasse kan rase ut. Da bevegelsene ved fjellområdet eskalerte i oktober 2014 trodde mange i Rauma, og i resten av Norge, at raset kom til å skje.

I løpet av 2015 økte bevegelsene igjen, opp til flere centimeter i døgnet, i forbindelse med økt nedbør.