HVA SKAL VI GJØRE?: Nestleder Per Sandberg (Frp)  og partileder Siv Jensen (Frp) på pressekonferanse tirsdag, der de snakket om landsmøtet som holdes 22.-24. april. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HVA SKAL VI GJØRE?: Nestleder Per Sandberg (Frp)  og partileder Siv Jensen (Frp) på pressekonferanse tirsdag, der de snakket om landsmøtet som holdes 22.-24. april. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

frp-sandberg om krekar-kravet:

– Han får 50.000 hvis han drar i morgen

Mulla Krekar-saken har vært en intens hodepine for Frp i snart 15 år, men selv ikke med regjeringsmakt har de klart å sende ham ut av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag fortalte TV 2 at mullaen nå krever 200.000 kroner i oppreisning etter at han i Borgarting lagmannsrett ble frikjent for trusler. Han har sittet mer enn et halvt år i varetekt, og bakgrunnen for kravet er at han mener hans gode navn og rykte er ødelagt.

Frp-hodepine

I dag holdt Fremskrittspartiets ledelse en pressekonferanse i forkant av partiets landsmøte som holdes i helgen. Frp-leder Siv Jensen var i toppform og sa hun gledet seg – men noe som ganske sikkert ikke gleder henne like mye er nettopp Krekar-saken.

– Hva synes du om at Krekar nå krever 200.000 i erstatning?

– Akkurat det er en sak for domstolene, og ikke for politikken, sier Siv Jensen kort.

– Men hva synes du ?

– Han bruker den retten han har i en rettsstat, og så får domstolene avgjøre om han har krav på dette eller ei, sier Siv Jensen til TV 2.

Fremskrittsparti-lederen har vært den fremste til å kritisere den forrige regjeringen for at den ikke var tøff nok mot mulla Krekar. Dermed har dette blitt en særdeles ubehagelig sak for Frp, som nå har sittet i regjering i to og et halvt år uten at de har klart å finne en vei ut av mulla-dilemmaet.

– Men jeg har hele tiden vært tydelig på at det hadde vært en fordel å finne en løsning på den saken, og det er noe justisministeren jobber med, innrømmer Jensen, som ikke vil gå nærmere inn på hva den løsningen eventuelt skal være.

– 50.000 hvis han drar i morgen

Nestleder Per Sandberg (Frp) er åpenbart oppgitt over Krekars erstatningskrav, og er litt tydeligere enn partileder Jensen på hva han mener om saken.

– Hva tenker du om at han krever 200.000?

– Han får 50.000 hvis han reiser i morgen!

– Men hva synes du egentlig om erstatningskravet?

– Det taler vel for seg selv. Om det var en million eller en krone han krevde, taler det for seg selv, sier Sandberg unnvikende.

I 13 år har norske myndigheter forsøkt å bli kvitt mulla Krekar. I 2003 fikk han utvisningsvedtak av UDI. I 2006 ble han oppført på FNs sikkerhetsrådsliste over terrormistenkte. Og i 2007 stadfestet Høyesterett at Krekar var en trussel for rikets sikkerhet.

Forslagene for å få ham ut har vært mange. I fjor fant regjeringen ut at mullaen skulle tvangsbosettes på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Løsningen ble slaktet og stanset av domstolen.

I 2002 tilbød Per Sandberg seg å personlig bære ham ut av landet.

– Skulle gjort som jeg sa

Slik har det ikke gått, mullaen er fortsatt en fri mann.

– Jeg var første gang i befatning med Krekar-saken i begynnelsen av 2000-tallet. Hadde man bare gjort som jeg sa den gangen, og utvist ham før alle disse anmeldelsene kom inn og ødela, hadde det ikke vært noe problem, sier Sandberg selvsikkert til TV 2.

Mulla Krekar har møtt i en norsk rettsal 60 ganger. 9. juni skal han igjen i retten, siktet for terrorforbund i Italia. Da skal Oslo tingrett behandle spørsmålet om utlevering. Italienske myndigheter ønsker å få mullaen utlevert, mens han har motsatt seg dette.

Dermed venter nye rettsrunder.