Gråtende foreldre sterkt preget av overgrepssak i bergensbarnehage

RÅDHUSET I BERGEN (TV 2): TV 2 erfarer at politiet jobber ut fra en teori om at en mannlig barnehageansatt i Bergen har begått overgrep mot flere barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet og Bergen kommune holdt informasjonsmøte for foreldrene som har barn i en bergensbarnehage mandag kveld, etter at en ansatt i den kommunale barnehagen er siktet for voldtekt av en fire år gammel gutt.

Gutten ga beskjed til foreldrene sine om overgrepet sist uke. Sivilt politi kom til barnehagen på fredag og tok mannen med seg.

Etter det TV 2 kjenner til ble mannen i 30-årene med politiet frivillig uten dramatikk.

Skal ha tilstått flere overgrep

Politiet bekrefter at de har gjennomført to avhør av mannen i løpet av helgen.

Etter det TV 2 erfarer skal mannen ha tilstått å ha begått overgrep mot flere barn, som han har navngitt.

I løpet av helgen har politiet kontaktet foreldrene til de aktuelle barna og informert om det som har kommet fram i avhørene.

– Forgrepet seg på flere

Klokken 19 mandag møtte foreldre til de mange barna som går i den kommunale barnehagen i en bydel i Bergen opp på rådhuset.

Her fikk de høre det alle foreldre frykter, nemlig at en mannlig ansatt i barnehagen deres er siktet for voldtekt av en fire år gammel gutt.

ORDKNAPP: Politijurist Eli Valheim ønsker ikke å utdype hva politiet har funnet på mannens datamaskin. Foto: Guri Gunnes Oppegård/TV 2
ORDKNAPP: Politijurist Eli Valheim ønsker ikke å utdype hva politiet har funnet på mannens datamaskin. Foto: Guri Gunnes Oppegård/TV 2

Ifølge siktelsen skjedde voldtekten onsdag i forrige uke.

Levert inn politiattester

Mannen i 30-årene har levert inn politiattest til barnehagen to ganger, en gang i 2012 og en gang i 2014. Disse var plettfrie.

Mandag formiddag ble mannen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll. De to første ukene er mannen fengslet i full isolasjon.

Politiet har gjort beslag i mannens datamaskin, og ifølge politiadvokat Eli Valheim har de allerede begynt å se på materialet. Hun vil imidlertid ikke gå nærmere inn på hva politiet har funnet av materiale på maskinen.

På bakgrunn av beslaget er mannen siktet for å ha lastet ned overgrepsmateriale i en årrekke, ifølge Bergensavisen.

Sterkt pregede foreldre

Foreldrene som hadde møtt opp i Bergen rådhus var sterkt preget under møtet. Mange gråt og holdt rundt hverandre da de forlot rådhuset.

– Det var naturlig nok svært berørte foreldre, som var bekymret for om det mest dyrebare de har – barna sine –kan ha blitt utsatt for overgrep, sier kommunaldirektør Robert Rastad til TV 2 etter møtet.

Han beskriver stemningen på møtet som en blanding av sjokk, vanntro, skuffelse og sinne blant de rundt 250 personene som hadde møtt fram.

En ting foreldrene lurte på var hvordan noe slikt kunne skje. Rastad sier mannen som nå er siktet hadde plettfri vandel.

Ifølge politiet har han ikke vært i deres søkelys tidligere.

Skal ha jobbet ved flere barnehager

Mannen skal ha jobbet ved flere barnehager og ifølge Bergensavisen har han jobbet i denne barnehagen i om lag tre år.

Robert Restad opplyser at bekymrede foreldre må ta kontakt med politiet dersom de ønsker ytterligere opplysninger om saken.

Bergen kommune vil nå styrke bemanningen og tilføre barnehagen nødvendig kompetanse.

– Byrådet har i dag vært tydelig på at de det ikke skal stå på ressurser for å avhjelpe situasjonen. Vi ønsker å bistå med kriseteam og vikarer dersom de ansatte har behov for å trekke seg tilbake.

Barnehagen er ikke stengt

Etter at mannen ble pågrepet fredag, har kommunen valgt å holde barnehagen åpen.

Det er heller ingen planer om å stenge barnehagen.

Politiet i Bergen har bedt om teknisk og taktisk bistand fra Kripos. De er mandag kveld på vei til Bergen fra Oslo.

Mannens forsvarer Beate Hamre ønsket mandag ikke utdype siktelsen overfor TV 2, med henvisning til at politiet mandag fikk rettens medhold i at saken skal underlegges full taushet.