Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se denne saken på TV 2 klokken 21.00.

Mulla Krekar er frikjent for trusler etter mer enn ni måneder i varetekt – totalt 285 dager. Nå krever han 200.000 kroner i oppreisning fra den norske stat.

I 13 år har norske myndigheter forsøkt å bli kvitt mulla Krekar. I 2003 fikk han utvisningsvedtak av UDI. I 2006 ble han oppført på FNs sikkerhetsrådsliste over terrormistenkte. Og i 2007 stadfestet Høyesterett at Krekar var en trussel for rikets sikkerhet. Likevel er mullaen en fri mann i dag.

Hele 60 ganger har den tidligere geriljalederen møtt opp i en norsk rettssal. Det inkluderer rettsaker, fengslingsmøter og rettslige avhør.

Siste akt i sirkus Krekar er at han nå krever 200.000 kroner i oppreisning fra staten. Årsaken er at mullaen nylig ble frikjent for trusler av Borgarting lagmannsrett etter å ha sittet mer enn et halvt år i varetekt.

Tror mange blir provosert

Advokat Brynjar Meling bekrefter overfor TV 2 at kravet er sendt.

– Det er to forhold som begrunner oppreisningen. Det ene er de antall dager man har sittet. Og så er det jo slik at man også får oppreisning når man har fått ødelagt sitt gode navn og rykte, sier Meling.

– Altså Krekars gode navn og rykte?

– Ja.

– Tror du ikke mange vil bli provosert av et slikt krav?

– Jo.

– Hva synes du om det?

– Det får vi ta til etterretning. Jeg er stolt av å jobbe i et land som har lover som gjelder for alle, sier Meling.

Hjemme med familien

Regjeringen får ikke Krekar ut.

Foreløpig.

Derfor la de en ny plan i fjor: Mullaen skulle tvangsbosettes på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Men regjeringens løsning ble slaktet og stanset av domstolen.

Derfor kunne Krekar dra hjem til Oslo, etter å ha blitt løslatt rett før påske.

– Han er hjemme med sin familie og holder på med sine studier, sin undervisning og bøker som han alltid har gjort når han er hjemme og har tilgang på sin datamaskin, sier advokat Meling.

Lovlig virksomhet

– Så han er i gang igjen?

– Han er i gang igjen med lovlig virksomhet slik han oppfatter det. Det har han vært hele tiden, sier Meling.

Den 9. juni må Krekar igjen møte opp i en norsk rettssal. Han er siktet for terrorforbund i Italia og da skal Oslo tingrett behandle spørsmålet om utlevering. Italienske myndigheter ønsker å få mullaen utlevert, mens han har motsatt seg dette.

Dermed er det duket for nye rettsrunder.