Listhaug i Hellas: – Tar ingen flyktninger med meg hjem

ATEN, HELLAS (TV 2:) Innvandringsministeren vil ikke gjøre som paven da han besøkte Hellas, og ta med seg flyktninger hjem på flyet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug åpnet mandag en norskfinansiert konferanse i Aten i Hellas om håndteringen av flyktningkrisen.

– Norge er ett av de landene som virkelig bidrar mye, både med penger og personell. Vi har også et skip som er her nede for å redde flyktninger som kommer i vanskelige situasjoner på havet. Så skal vi se nærmere på hva som skjer på Lesbos og hvilke behov som er i Hellas videre. Men Norge stiller opp og det er viktig at vi fortsetter å gjøre, sier Listhaug til TV 2.

Senere mandag skal Listhaug besøke mottak for overførte flyktninger fra Idomeni der norske køyesenger er blitt installert samt et for enslige mindreårige som støttes gjennom EØS-midlene.

– Jeg er absolutt forberedt på å møte sterke inntrykk. Dette er jo personer som har kommet til Europa for man ønsker en bedre fremtid for seg og sin familie. Noen fordi de trenger beskyttelse, de reiser fra krig og konflikt. Andre fordi de ønsker en bedre økonomisk fremtid, som ikke gir grunnlag for opphold i Europa, sier Listhaug.

– Det er helt klart at det vil bli veldig sterkt. Samtidig er jeg opptatt av at vi er nødt til å tenke langsiktig på vegne av Norge, at vi har en bærekraftig asylpolitikk.

Besøker Lesvos

Lørdag besøkte paven Hellas og tok da med seg 12 syriske flyktninger da han returnerte til Vatikanet.

– Hvor mange flyktninger har du tenkt å ta med deg på flyet hjem?

– Nei, det blir nok ingen flyktninger på flyet hjem med meg. Men jeg vil si at Norge er ett av de landene i Europa som har gjort den største innsatsen. Vi var ett av de landene som fikk flest asylsøkere i fjor. Det gir oss noen store utfordringer når det kommer til integrering. Derfor er det viktig at vi ikke tar imot flere til Norge enn det vi evner å integrere. Det handler om velferdsmodellen vår og om at vi har et samfunn fremover som gjør at vi kan ta vare på alle på en god måte, sier Listhaug.

Tirsdag besøker hun Lesvos, hvor hun blant annet møter aktuelle aktører samt besøker den norske redningsskøyten «Peter Henry von Koss» som patruljerer farvannet mellom Tyrkia og de greske øyene Chios, Lesbos og Kos.