FÅR IKKE SPILLE: Organist og TV-produsent Rune Hauan har ikke spilt orgel i Eiken og Hægebostad kirker i Vest-Agder siden 2008. Foto: Privat
FÅR IKKE SPILLE: Organist og TV-produsent Rune Hauan har ikke spilt orgel i Eiken og Hægebostad kirker i Vest-Agder siden 2008. Foto: Privat Foto: Tom Arild Støle

Rune nektes å spille orgel i kirken fordi han bor sammen med en mann

Sognepresten i Hægebostad og Eiken menighet vil ikke bruke Rune Hauan som organist på grunn av hans «valg av livsform».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden 2008 har ikke organist Rune Hauan fått lov å spille i Eiken og Hægebostad kirker i Vest-Agder, fordi han er homofil og lever sammen med en mann.

Det skriver avisen Lister24 mandag.

Organisten selv har ikke klaget på avgjørelsen, men saken kommer nå frem fordi andre har reagert og tipset lokalavisen. Hauan selv bekrefter at informasjonen stemmer, og at han i 2008 ble kalt inn til en samtale av sogneprest Bernt Rune Sandrib.

– Han forklarte at jeg ikke lenger var ønsket som vikarorganist. Det hadde nok noe med at jeg da hadde flyttet sammen med en av samme kjønn.

– Hvordan reagerte du da?

– Nei, altså... jeg ble jo litt overrasket. Men jeg konstaterte at jeg ikke kunne brukes, og at han ikke lenger hadde anledning til å spørre meg, sier den sindige sørlendingen.

Hægebostad kirke i Vest-Agder. 
Hægebostad kirke i Vest-Agder. 

Han understreker at han ikke mener at kirken har gjort noe ulovlig, og at dagens regelverk gir anledning til å diskriminere på denne måten uten at det er brudd på arbeidsmiljøloven.

Spiller i andre kirker

Hauan jobber til daglig som produsent av nett-tv i Lister24, men er også fast ansatt som organist i Lyngdal kirkelige fellesråd. Han jobber som organist i flere andre kirker, blant annet i hjembygda Kvås, der han sier at de har vært helt fantastiske.

Frem til 2008 var han også vikar i Eiken og Hægebostad kirker, men etter at sogneprest Sandrib fant ut om hans homofile legning, har han ikke lenger fått vikaroppdrag her, ifølge ham selv.

– I Kvås er de veldig forståelsesfulle. Der er det respekt for flere syn, og jeg har et godt samarbeid med sognepresten, sier Hauan til TV 2.

Hauan har derfor mer enn nok å gjøre som organist, selv om sognepresten i nabomenigheten Eiken og Hægebostad ikke lenger gir ham oppdrag.

– Hvordan er forholdet til sogneprest Sandrib nå?

– Personlig har jeg et veldig fint forhold til ham. Vi samarbeider i kirken der jeg er ansatt nå, og det er uproblematisk, sier Hauan.

– For menighetens skyld

Sogneprest Sandrib er ifølge Lister24 på studiereise i Israel, men har i helgen svart på SMS.

– Tonen mellom oss er god når vi har ansvar sammen i gudstjenester. Jeg forstår godt at det kan oppleves sårt når andre foretrekkes som vikarer på grunn av de valg man selv har gjort om livsform, skriver Sandrib til avisen.

Han skriver også at han ikke mener Hauan «nektes» å spille, ettersom han kun jobbet som vikar ved behov og at tjenesten både prester og organister gjør, er noe de gjør for menigheten.

– Slik sett har ingen av oss krav på å gjøre tjeneste, og slett ikke der hvor vi ikke har noe ansettelsesforhold. Derfor er denne saken svært søkt (selv om den kan angå menneskers følelser, også våre egne). Valgene vi gjør i menigheten, gjør vi for menighetens skyld. Med tanke på menighetens beste har stab med prest og råd i fellesskap blitt enige om vår linje, også ved vikarbehov. For oss har aldri dette vært en stor sak, men en måte vi har valgt å gjøre det på, skriver han.

Sogneprest Sandrib skriver mandag kveld i en SMS til TV 2 at det nå er kirkeverge i Lyngdal og Hægebostad, Carl Magnus Salvesen, som kommenterer saken ettersom han er i utlandet.

– Forskjell på «valg av livsform» og legning

Kirkeverge Salvesen nekter for at Hauan ikke blir brukt som organist i Hægebostad og Eiken menighet fordi han er homofil.

– Det er kjempeviktig at man skiller på noens valg av livsform og legning. I Kirken har det alltid vært skilt mellom det å ha en legning og det å praktisere legningen. Slik jeg forstår det, var det bakgrunnen for at Hauan og sognepresten hadde samtalen i 2008, den samtalen fant sted før jeg ble ansatt, sier Salvesen til TV 2.

– Vi har ikke anledning til å diskriminere noen for sin legning. Hauan har ikke noe ansettelsesforhold i Hægebostad kirkelige fellesråd. Å hevde at han er blitt nektet å jobbe blir dermed en oppkonstruert problemstilling, sier han.

Tid til å tenke

I menighetene i Hægebostad og Eiken har man vært tydelige på at man står fast på at ekteskap er mellom mann og kvinne, ifølge Salvesen.

– Vurderer dere å endre praksis?

– Nå er det en uke siden Kirkemøtet fattet vedtak om å utarbeide en liturgi for å vie homofile. Jeg tror både sentrale og lokal kirkelige organer trenger tid på å tenke over hvilke konsekvenser vedtaket vil få.

– Står du fast ved avgjørelsen om at Hauan ikke skulle brukes fordi han bodde sammen med en annen mann?

– Som arbeidsgiver tenker jeg ikke i de baner i det hele tatt. Rune Hauan er en av mine ansatte i Kvås kirke i Lyngdal kommune hvor jeg også er kirkeverge. Der bruker jeg Rune annenhver helg som organist, sier Salvesen.