Intim video spredte seg på nett: – Vet ikke hvor store konsekvensene kan bli

Videoen gikk viralt, men jenta turte ikke be foreldrene om hjelp. Her får du tips om hvordan du får slettet bilder og video som er kommet på avveie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Intime bilder og videoer av barn og unge kommer på avveie, og havner på sosiale medier. På Snapchat eller lukkede facebookgrupper deles materialet uten samtykke.

For den 16 år gamle jenta TV 2 har møtt, har det fått store konsekvenser. Uten at hun visste det ble hun filmet i et intimt øyeblikk.

Snapchat og Facebook

Bare kort tid etterpå fikk hun vite at videoene har blitt allemannseie.

– De har spredt seg rundt over hele skolen og i flere forskjellige byer. Det ble helt kaos, sier hun.

– Det var på Snapchat, og det ble lagt inn i grupper på Facebook. Jeg ga ikke tillatelse til det og det ville jeg aldri gjort heller, sier jenta.

Hun turte ikke si noe til foreldrene sine. Til slutt valgte hun å politianmelde videodelingen.

– Jeg har ikke hatt det bra. Jeg har grått hver dag, og begynte å tenke det verste – hvor mange er det som har fått dette her? forklarer 16-åringen.

Straffbar bildedeling

Både jenta og hennes foreldre ønsker å advare ungdom mot å dele intime bilder og filmer i sosiale medier.

– Vi vet ikke hvor store konsekvensene kan bli. Jeg kan ikke tro selv hvor fort dette har gått, sier hun.

Konsekvenser kan det bli også for den som deler slike bilder.

– Det er ulovlig å dele bilder med seksualisert innhold av barn, det vil si personer under 18 år, sier Lena Reif, leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos.

Hun forteller om en eksplosiv økning i antall bilder mennesker som ufrivillig opplever at bilder av dem blir delt i sosiale medier.

– Bilder som havner på nettet blir aldri borte. Det er eksempler på at noen har tatt sitt eget liv fordi dette blir for belastende, sier Reif.

Forskning Berit Skog ved NTNU har gjort viser at 61 prosent av Snapchat-brukere har mottatt intime bilder på bildedelingstjenesten. 25 prosent har sendt intime Snapchat-meldinger.

Mulig å få slettet bilder

Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) driver nettsiden Slettmeg.no. Her kan du få informasjon om hvordan du sletter deg selv fra forskjellige sosiale medier, alt fra Nakenprat til Facebook.

Du kan også få infomasjon om hva som er tillatt når det gjelder bilder på internett, og du kan ringe dem for å få råd og hjelp.

– I utgangspunktet kan man ikke publisere et bilde av en person uten samtykke av den avbildede. Det er den som har publisert bildene som eventuelt må bevise at et frivillig, uttrykkelig og informert samtykke virkelig foreligger, heter det på Slettmeg.no.

Nettstedet Ung.no har også en informasjonsartikkel om hva du kan gjøre for å få slettet bilder av deg som andre har lagt ut på nettet.