Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et jordskjelv med 7,3 styrke fant sted i Kumamoto-regionen sør i Japan litt før klokken 01.30 lørdag lokal tid. Det har også kommet flere kraftige etterskjelv, blant annet et med 5,8 i styrke klokken 03.59.

Flere bygninger har kollapset, og det er kommet rapporter om mennesker som er fanget i ruinene, melder AP. Blant annet skal 66 personer være innesperret på et sykehjem i Mashiki, byen som er hardest rammet.

En person er bekreftet omkommet, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

Mer enn 400 skadde får sykehusbehandling, men de fleste av disse er ikke livstruende skadet, melder den japanske kringkasteren NHK.

BEKYMRET: – Jeg ble redd. Det kan jeg ærlig si, fortalte norske Sindre Sivertsen torsdag. Fredag har et nytt og kraftigere jordskjelv rammet den japanske øya. FOTO: PRIVAT
BEKYMRET: – Jeg ble redd. Det kan jeg ærlig si, fortalte norske Sindre Sivertsen torsdag. Fredag har et nytt og kraftigere jordskjelv rammet den japanske øya. FOTO: PRIVAT

– Kraftigere enn i går

Kringkasteren viser bilder av redningsmannskaper som fjerner bygningsmasser fra sammenraste hus.

Skjelvet skjedde mens de fleste lå og sov.

– Jordskjelvet var enda kraftigere enn i går, forteller norske Sindre Sivertsen (27).

Han befinner seg i byen Oita, cirka 120 kilometer fra Kumamoto. TV 2 snakket med ham på telefon få minutter etter at skjelvet kom. Da var han på hotellrommet sitt og prøvde å få oversikt over situasjonen.

– Nå hører jeg det spilles av et varsel ute i byen. De snakker japansk over høyttalerne her, men jeg vet ikke hva de sier, forteller han.

SAMMENRAST: Denne bygningen i Kumamoto huser et tannlegekontor. FOTO: KYODO NEWS / AP
SAMMENRAST: Denne bygningen i Kumamoto huser et tannlegekontor. FOTO: KYODO NEWS / AP Foto: Koji Harada

Sivertsen filmet med mobilen da skjelvet kom. Se klippet øverst i saken.

Sivertsen sier at skjelvet varte rundt 30 sekunder der han befant seg. Han har også telt ni etterskjelv.

– Jeg har fått beskjed om å holde meg på hotellrommet, sier han.

Professor: – Uunngåelig med skader

Det er foreløpig ikke kommet meldinger om omkomne etter skjelvet.

Kuvvet Atakan, professor ved Instituttet for geovitenskap på Universitetet i Bergen påpeker likevel at det er uunngåelig at et så voldsomt skjelv forårsaker skader.

NYTT JORDSKJELV: Gjester samler seg i lobbyen på et hotell i Kumamoto etter jordskjelvet natt til lørdag lokal tid. FOTO: REUTERS/KYODO 
NYTT JORDSKJELV: Gjester samler seg i lobbyen på et hotell i Kumamoto etter jordskjelvet natt til lørdag lokal tid. FOTO: REUTERS/KYODO  Foto: Kyodo

– Vi har allerede hørt at bygninger har kollapset, og vi må vente at det kommer flere slike meldinger, sier Atakan til TV 2.

Det bor cirka 700.000 mennesker i byen Kumamoto.

Regner ikke med skader etter tsunami

Tsunami-varsel ble sendt ut til nærliggende områder. Dette varselet er nå trukket tilbake.

Jordskjelvet inntraff på 40 kilometers dyp, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS. Først opplyste senteret om et skjelv med styrke 7,1 på 7 kilometers dyp i nærheten av Kumamoto. Japansk meteorologiske institutt har oppjustert styrken til 7,3, ifølge AP.

Flere omkomne torsdag

Minst ni mennesker omkom og over 1.000 ble skadd da et jordskjelv med styrke 6,4 rammet Kumamoto torsdag kveld. En rekke bygninger raste sammen, og områdene sør i Japan er blitt rammet av over hundre rekke etterskjelv siden.