SORG:Natasha og Erik Myra Olsen ble fratt sine to to nyfødte barn rett etter fødselen. FOTO: TV 2
SORG:Natasha og Erik Myra Olsen ble fratt sine to to nyfødte barn rett etter fødselen. FOTO: TV 2

Fremskrittspartiet krever at Barnevernet granskes

Erik og Natasha må vente 2-3 uker før de får vite om de får tvillingene tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natasha og Erik Myra Olsen, som opplevde at barnevernet tok tvilling-jentene deres kun timer etter fødselen på sykehuset, må vente i to til tre uker på den endelige beslutningen fra Fylkesnemnda.

Behandlingen av saken ble i dag avsluttet i Fylkesnemda i Hedmark og Oppland. Blant de som forklarte seg, var de to psykolog-ekspertene som har undersøkt Natasha og fastslår at hun ikke er psykisk utviklingshemmet, stikk i strid med det Barnevernet har hevdet. Det var dette som ble brukt som hovedbegrunnelse for å ta barna, og plassere dem i fosterhjem.

Saken har vakt sterke reaksjoner i hjemkommunen til Natasha og Erik, og Truls Gihlemoen, som er kommunestyrerepresentant for Fremskrittspartiet, krever nå granskning.

– Det er viktig at innbyggerne i Stange kommune føler at de kan stole på barnevernet. For å opprettholde tilliten vil vi be om en gjennomgang av tjenesten. Vi vil også vite hvilke rutiner barnevernet har for å dokumentere at tjenesten utføres på en god måte, sier han til TV 2.

Undersøkte ikke bestefar-alternativ

Fremskrittspartiet vil legge fram en lang liste med spørsmål til administrasjonen under neste kommunestyremøte.

Også bestefaren til tvillingjentene, som ønsker å stille opp for å hjelpe Natasha og Erik sammen med sin samboer og familien, forklarte seg onsdag. Denne muligheten skal ikke ha blitt undersøkt av Barnevernet, noe advokaten til foreldreparet mener er i strid med loven.

Det er spesielt at Natasha har blitt diagnostisert som lettere psykisk utviklingshemmet som har vært et stridspunkt i saken.

«Diagnose utifra en antagelse»

Legen som satte diagnosen vil ikke kommentere saken, men i en forklaring han har avgitt, skriver han:

«Diagnosen var benyttet utifra en antagelse og et inntrykk for å forklare hvilket behov Natasha hadde for hjelp».

Da saken var oppe i Fylkesnemnda denne uken, tok saken en ny vending. Barnevernet hadde da ikke et klart svar på om de mener Natasha er psykisk utviklingshemmet.