Dette bildet fra 2014 viser barn i en treningsleir for IS i Raqqa i Syria. Foto: AP Photo/Raqqa Is Being Slaughtered Silently
Dette bildet fra 2014 viser barn i en treningsleir for IS i Raqqa i Syria. Foto: AP Photo/Raqqa Is Being Slaughtered Silently

Norske mødre føder jihadbarn i Syria

Minst ni kvinner fra Norge har reist til Syria for å leve i kalifatet til terrorgruppa Islamsk Stat. Nesten alle har nå blitt mødre. Hva vil skje med deres norske jihadbarn?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste har rundt 90 personer reist fra Norge for å slutte seg til verdens verste terrororganisasjon. Et tjuetalls er drept og mer enn 30 er tilbake.

Men det er en gruppe som verken er drept eller har kommet tilbake. Og det er kvinnene fra Norge. De som drømte om å gifte seg med en jihadist og føde jihadbarn er fortsatt i Syria. Enten fordi de ikke vil hjem til Norge eller fordi de ikke får lov til å reise.

Og mens familiene deres her hjemme venter har nesten samtlige av de ni kvinnene fått barn, ifølge TV 2s opplysninger. Dette er barn av norske statsborgere. Hva vil skje med dem – hvis de overlever kalifatet? Hva slags juridiske rettigheter har de? Kan de en dag banke på døren og si at de er norske og vil hjem til besteforeldrene sine?

En enda større gruppe er barn av norske fremmedkriger-fedre. De er det flere av siden det er flest menn som har reist. Hva hvis etnisk norske Kim eller Kristian får en unge? Er det barnet norsk eller en borger av terrorstaten IS?

Og kan barn som er indoktrinert og hjernevasket i verdens mest brutale og voldelige samfunn i det hele tatt reintegreres i et vestlig land? For det er et faktum at tusenvis av kvinner går gravide i det såkalte kalifatet. Fedrene er tusenvis av fremmedkrigere fra Vesten.

En av oppgavene til disse kvinnene er å være med på å bygge samfunnet med å føde barn. Helst mange guttebarn som kan vokse opp å bli neste generasjons krigere. Det var derfor de forlot noen av verdens mest trygge og likestilte land. Helt frivillig.

Foreldrene til flere av kvinnene har i lang tid sagt at døtrene deres holdes tilbake mot sin vilje. Det skal også ha vært gjort forsøk på å hente dem ut via Tyrkia, forteller de til TV 2. Usikkerheten rundt dette er en årsak til at vi som kjenner identitetene til disse kvinnene ikke har navngitt dem. Kun et par som åpenlyst har støttet den forskrudde ideologien har fått navn og bilde publisert.

Fremtiden til norske jihadbarn blir en interessant juridisk, moralsk og sikkerhetspolitisk utfordring i årene som kommer.