Bekymret for at kandidater som Trump får så mye oppmerksomhet

SINGAPORE (TV2): Erna Solberg tror det kan føre til mindre sikkerhet i verden

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg er bekymret for at presidentkandidater som Donald Trump får for mye oppmerksomhet.

Hun mener det vil bidra til mindre sikkerhet i verden om polariserende politikk får støtte.

Urolig for Trump

Erna Solberg er den første norske statsministeren som besøker Singapore siden Gro Harlem Brundtland var her i 1995. I dag besøkte Solberg presidentpalasset for politiske samtaler med statsministeren.

For i Singapore har presidenten en symbolfunksjon og det er statsminister Lee som sitter med makten.

Singapore er et land som er avhengig av to supermakter. Kina står for den økonomiske veksten og USA garanterer sikkerheten. Og landet ser med bekymring på en mulig president Donald Trump som er mer opptatt av at de asiatiske landene må klare seg selv.

– Han sa at han er opptatt av et USA som er opptatt av verdensutfordringene og som er tilstede. Og det kan man jo alltid lure på i den amerikanske valgkampen om de er opptatt av det i det hele tatt, sier Solberg

Bekymret for polariserende presidentkandidater

Likevel tror Solberg at også Trump vil ta internasjonalt ansvar om han havner i det hvite hus.

– Vi skal ikke være overdrevent bekymret for det, for jeg tror at rollen vil gjøre noe. Det er veldig lett å stå utenfor det ansvaret det er å sitte utenfor Det hvite hus og tenke at du bare skal drive med nasjonal politikk, men når du sitter der så skjønner du at utviklingen i ditt land er helt avhengig at USA fyller den verdensrollen de faktisk har, sier hun.

Men hun er urolig for utviklingen i den amerikanske valgkampen.

– Jeg er bekymret for en amerikansk politikk som bidrar til at de mest polariserende kandidatene ofte får mest oppmerksomhet og mest støtte, for det betyr at det blir mindre sikkerhet og forutsigbarhet hvis det utvikler seg sånn på den politiske fronten.

Statsminister Lee har sittet med makten i 15 år, og ved forrige valg fikk han 70 % av stemmene.

Fikk du noe tips inn mot 2017?

– Jeg spurte ikke akkurat om det. Det er selvfølgelig fint å ha det sånn som han har det, men det kommer nok aldri til å bli den norske politiske modellen, sier Solberg.