FØLGER DRAPSSAKEN: Døtrene Emilie og Regina Irgens tilstede i tingretten der deres eks-stemor er tiltalt for drap på deres far, Helge Irgens. Foto: TV 2/Privat
FØLGER DRAPSSAKEN: Døtrene Emilie og Regina Irgens tilstede i tingretten der deres eks-stemor er tiltalt for drap på deres far, Helge Irgens. Foto: TV 2/Privat

GRILLDRAPET:

Stemoren erkjenner delvis skyld i drapet på Regina og Emilies pappa

NORDHORDLAND TINGRETT (TV 2:) Rubyrosa Irgens (32) erkjenner kun delvis straffskyld for drapet på sin ektefelle Helge Ove Irgens ved hjelp av en engangsgrill i juni 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da rettssaken startet onsdag i Nordhordland tingrett erkjente den siktede enken kun delvis straffskyld for drapet på hennes ektefelle, Helge Ove Irgens (61).

– Det er helt forferdelig at hun kun erkjenner delvis straffskyld. Jeg vet at hun har planlagt dette og at drapet på min far var overlagt. Hun har drevet og søkt på drapsmetoder på nettet i to år før drapet. Vi håper hun blir dømt til 21 års fengsel, sier Regina Irgens (24) til TV 2.

Hun og hennes søster Emilie (22) er Helge Irgens to døtre fra et tidligere ekteskap, og begge følger rettssaken mot deres stemor.

Drapet skjedde om kvelden 24. juni og natt til 25. juni 2014 i ekteparets bopel i Sund i Hordaland.

Ifølge påtalemyndigheten skal kona ha lurt i ham sovemedisinen Vallergan og idet han sovnet plasserte hun en brennende engangsgrill ved sengen hans inne på soverommet, hvor dører og vinduer var lukket, slik at han ble utsatt for kullos og døde av karbonmonoksidforgiftning.

– Jeg husker han var sint den dagen og sa veldig vonde ting. Det ble en krangel og jeg forlot huset og gikk en tur. Da jeg kom tilbake var alle dørene låst. Jeg ringte på, men ingen svarte. Jeg fant en dør etterhvert som jeg kom meg inn. Der inne så jeg han på soverommet. Han sov. Jeg gikk ut på verandaen og da så jeg den engangsgrillen. Jeg tok den inn på rommet. Så sovnet jeg på sofaen nede. Jeg husker at da jeg våknet og kom inn på soverommet tok jeg ut engangsgrillen med en gang. Så åpnet jeg alle vinduene og ringte etter ambulanse, forklarte Rubyrosa i retten.

TILTALT: Den drapstiltalte Rubyrosa Verano Irgens sammen med sin forsvarer Jannicke Keller-Fløystad i Nordhordland tingrett onsdag. Foto: T. Brandeggen TV 2
TILTALT: Den drapstiltalte Rubyrosa Verano Irgens sammen med sin forsvarer Jannicke Keller-Fløystad i Nordhordland tingrett onsdag. Foto: T. Brandeggen TV 2

– Giftet seg ikke av kjærlighet

Hun sa videre at hun traff Helge Irgens gjennom en annonse i en avis, og hun innrømmer at hun giftet seg med ham på grunn av penger.

– Jeg giftet meg ikke av kjærlighet, men jeg ble glad i ham underveis. Jeg likte ham ikke til å begynne med. Syntes han var for gammel. Hadde egentlig ikke tenkt å gifte meg med ham, men jeg ville hjelpe familien min på Filippinene økonomisk. Helge var klar over at det var grunnen. Etterhvert sendte jeg penger hjem til familien min. Det varierte hvor mye, men sånn rundt 6 til 10.000 kroner per måned, fortalte Rubyrosa i retten.

Fikk 100.000 like før drapet

Statsadvokat Benedicte Hordnes brukte deler av sin første utspørring av tiltalte til å snakke om ekteparets økonomi. Her kom det frem at den tiltalte kvinnen fikk et stort pengebeløp av sin ektemann før drapet.

– Jeg fikk 100.000 kroner fra Helge rett før han døde. Tror det var penger etter arv. Jeg fikk i hvert fall vite etter hans død at han hadde fått 150.000 i arveoppgjør. Jeg sendte 20 til 30.000 kroner av dette til en slektning på Filippinene som skulle gå til utdannelse. Jeg betalte til utdannelsen til flere og betalte også til min mor for huset deres på Filippinene, forklarte Rubyrosa.

Det kom også frem at Helge Irgens hadde milliongjeld og skyldte to millioner i skatt til kemneren.

Tiltalte trodde hennes ektemann eide huset de bodde sammen i.

– Før han døde trodde jeg at han eide hele huset, men etter hans død fikk jeg vite at han kun eide halvparten og at den andre halvparten stod på hans eks-kone, sa Rubyrosa.

Hadde et forhold til en annen

Den filippinske kvinnen innrømmet i retten at hun hadde et forhold til en annen mann, og at dette ble kjent for Helge drapsdagen.

– Helge fikk vite 24. juni at jeg hadde et forhold til en annen, en mann fra Filippinene. Jeg kjente ham fra før og fikk ny kontakt med ham i 2013 da vi fikk et seriøst kjæresteforhold. Noen i familien min visste om forholdet og også venninner i Norge. Helge hadde mistenkt et forhold tidligere, men før denne dagen hadde jeg alltid benektet det. Dette var første gang han fikk vite det, fortalte 32-åringen i retten.

Forholdet tok slutt den dagen hun ble pågrepet, ifølge kvinnen.

Ville skilles og var livredd

Den filippinske tiltalte forklarte at ekteskapet skranglet, de kranglet mye og at hun ønsket skilsmisse.

– Det var ikke så verst i begynnelsen, han kunne være snill. Men når han ikke var snill kunne han være grusom. Han kunne si masse stygge tin om meg og familien min. Det gikk aldri en uke uten at vi kranglet. Han truet med å kaste meg ut av huset. Jeg er en person som ikke sier så mye når han kjeftet på meg, da begynte jeg å grine. Han kunne være hissig. Jeg var livredd ham. Han dro meg i håret en gang og sparket meg en annen gang for å skremme meg. Jeg har aldri sagt til ham at jeg ville skilles, men jeg ønsket det inne i meg, fortalte Robyrosa i retten.

Forsøkte gjenoppliving

Under en løgndetektortest fire måneder etter drapet og før hun tilsto, fortalte hun at hun våknet i stolen i to-tiden på natten og at hun deretter gikk opp på soverommet hvor hun fant sin mann død.

– Jeg løp inn på datarommet og fant hjemmetelefonen og ringte ambulanse, sier enka under den fire timer lange testen. Under telefonsamtalen med AMK-sentralen kan operatøren høre hvordan hun forsøker å gjenopplive mannen.

– Hun angret på det hun hadde gjort og håpet at han ikke var død, sier den siktedes forsvarer til TV 2.

Var deprimert

TV 2 er kjent med at det i kvinnens legejournal kommer fram at hun skal ha vært deprimert i flere år og at hun ønsket å skille seg fra Helge Irgens. Avdøde skal også selv ha gitt uttrykk for at han ikke hadde det bra og at han flere ganger snakket om å ta sitt eget liv.

Rubyrosa tilsto i april i fjor i politiavhør å ha drept sin mann med kullosforgiftning, men at dette ikke skjedde med overlegg. Hun har også fortalt i politiavhør at hun ble behandlet på en uverdig måte i mange år.

Det var i februar i fjor at Rubyrosa Irgens ble siktet for overlagt drap etter å ha blitt pågrepet Gardermoen etter et lengre opphold i hjemlandet Filippinene.

Hun er filippinsk statsborger som kom til Norge i 2007.

I tillegg til drap er hun også tiltalt for grovt bedrageri.