Barnevernet vil ikke lenger si om de mener Natasha (24) er psykisk utviklingshemmet

STANGE (TV 2): Den omstridte barnevernssaken i Stange tok en ny vending da saken startet i Fylkesnemnda.

TV 2 kunne søndag fortelle om samboerparet Natasha Olsen Myra (24) og Erik Olsen Myra (21), som ble fratatt tvillingdøtrene sine på fødestua bare timer etter fødselen.

Barnevernets begrunnelse var at moren er psykisk utviklingshemmet og mangler omsorgsevne. To nye psykolograpporter viste derimot at dette er feil, og at hun er innenfor normalområdet.

Likevel har Barnevernet stått fast ved sin beslutning, og saken behandles nå i Fylkesnemnda. Vennene til Natasha og Erik møtte tirsdag opp for å vise sin støtte til paret.

Mia Henriette Utheim Sandnes møtte dem også på sykehuset like etter at Barnevernet hadde tatt tvillingjentene.

– Jeg kom til en familie som var helt knust og sjokkert. Det som sto i vedtaket var sjokkerende, jeg kjente ikke igjen jenta jeg leste om. Det var ikke samme person, sier Sandnes til TV 2.

– Svarte egentlig ikke på det

Saken startet i dag bak lukkede dører. Da fikk Barnevernet spørsmål om de står inne for diagnosen psykisk utviklingshemmet, som de brukte på Natasha. Dette var også hovedgrunnen til akuttvedtaket om å ta fra paret de nyfødte tvillingene.

– Jeg oppfattet det veldig utydelig, de svarte vel egentlig ikke på det, sier parets advokat, Astrid Gøystdal.

– Hvordan reagerer du på det?

Det er jo veldig merkelig at de ikke tar stilling til noe så sentralt, som en så alvorlig diagnose som faktisk har vært årsaken til at denne saken kom opp i det hele tatt.

På spørsmål om de står fast ved diagnosen, svarer advokat Gro Enochsen, som representerer Barnevernet i Stange kommune:

– Barneverntjeneste kan i sånne saker som dette ikke uttale seg om saken. Vi har streng taushetsplikt, så det har vi ikke mulighet til å kommentere.

– Noe er riktig, noe er feil

I Fylkesnemnda blir det lagt frem ekspertrapporter som viser at Natashas diagnose er feil. Likevel går Barnevernet fortsatt inn for varig omsorgsovertakelse. Etter det TV 2 forstår, fremholder de blant annet at Natasha er såkalt ung ufør, har mangelfulle boevner og har hatt psykiske problemer.

– Veldig mye av dette er gammelt, noe er riktig, noe er ikke riktig og noe er også koblet til en feilaktig diagnose, sier parets advokat, Astrid Gøystdal.

– Og du mener at disse tingene ikke er nok til å frata henne barna?

– Ja, helt opplagt. Helt opplagt.

Etter første dag håper Natasha og Erik at de har gjort et så godt inntrykk at de får tvillingene tilbake.

– Håpet er at de virkelig tar en avgjørelse som er bra for barnet, og det vil være at de kommer hjem, sier Natasha.

– Hva skal dere gi dem?

– Masse kjærlighet og trygghet. Gode og trygge rammer, som er viktig for små barn.