GÅR I KVERNA: De forfalskede skoene destrueres og brennes. (Foto: Tolletaten) 
GÅR I KVERNA: De forfalskede skoene destrueres og brennes. (Foto: Tolletaten) 

Her destruerer Tolletaten sko verdt hundretusener av kroner

1680 par sko med pappsåler gikk rett i kverna. Hadde de falske skoene nådd det norske markedet, kunne de blitt solgt med ekstrem fortjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I slutten av mars ble et parti med 6180 par sko fra Kina kontrollert av tollerne i Drammen.

Mottakeren av skoene var en norsk importør som hadde bestilt sitt eget skomerke. 4500 skopar var av den typen nordmannen hadde bestilt, mens 1680 par var en forfalsket utgave av merket Walkmaxx. De piratkopierte skoene hadde blant annet pappsåler på innsiden.

– Om disse forfalskede versjonene hadde blitt solgt til ordinær pris på det norske markedet, kunne partiet hatt en verdi på 800.000 kroner. Innkjøpsprisen er imidlertid kun 40.000, opplyser tolloverinspektør i region sør, Per Otto Smithsen.

Kvernes og brennes

Ifølge Tolletaten er den norske importøren uskyldig.

– Han hadde bestilt en sko som skulle bære hans merke. Men på 1680 par var hans merke registrert i skosålen, i tillegg var en kopi av merket Walkmaxx utenpå skoen, forklarer Smithsen.

Trolig er det et kinesisk firma som har produsert de forfalskede skoene og sendt de sammen med originalpartiet til den norske importøren.

– Det kinesiske firmaet hadde fått pengene sine på forhånd og var nok glade for å bli kvitt noen falske sko. Samtidig er det veldig vanskelig å få hevet kjøpet når selgeren befinner seg i Kina, sier Smithsen.

Skoene er destruert i Larvik og skal sendes til Sverige for å brennes.

– Vær kritisk

– Er det ikke litt bortkastet å brenne så mange skopar?

– Rettighetshaveren, Walkmaxx, vil naturlig nok ikke at forfalskede sko med deres logo skal florere på markedet, forklarer Smithsen.

Han sier det er sjelden at de oppdager så store partier med forfalskede sko.

– Oftest er det enkeltkjøp som går forbi oss. Da dreier det seg gjerne om at folk tror de gjør et godt kjøp på Internett, men i stedet har de kjøpt en piratkopiert vare, forklarer han.

Rådene for å unngå å handle piratkopier, er mange. Ifølge Velgekte.no bør man være særlig kritisk om prisen er unaturlig lav. Det er straffbart om man med viten og vilje innfører falske varer til Norge.