– Kjente ikke igjen jenta jeg leste om

LILLEHAMMER (TV 2): Nå skal Fylkesnemnda avgjøre saken om varig omsorgsovertakelse av tvillingjentene til Erik og Natasha.

Tirsdag formiddag startet møtet der Fylkesnemnda skal avgjøre saken om varig omsorgsovertakelse for tvillingene til Erik og Natasha. Det er satt av to dager til å behandle saken.

Fire av Natashas venner hadde møtt opp utenfor Fylkesnemndas lokaler på Lillehammer for å vise sin støtte.

– Jeg synes det er helt grusomt. Natasha fortjener ikke dette. Jeg har visst dette lenge, og er fortsatt like satt ut, sier Madeleine Vangen Larsen om det som skjedde.

Leste vedtaket: – Var ikke samme person

Som TV 2 har fortalt tidligere, tok barnevernet tvillingjentene på sykehuset, og begrunnet det med at mor er psykisk utviklingshemmet.

– Jeg er helt sjokkert, sier Madeleine, som ikke kan forstå diagnosen som blir brukt mot Natasha.

To psykologeksperter har undersøkt Natasha, og begge konkluderer med at Natasha ikke er psykisk utviklingshemmet.

Mia Henriette Utheim Sandnes kom til sykehuset like etter at tvillingene ble tatt. Heller ikke hun kan begripe saken.

– Jeg kom til en familie som var helt knust og sjokkert. Det som sto i vedtaket, var sjokkerende. Jeg kjente ikke igjen jenta jeg leste om. Det var ikke samme person, sier Mia til TV 2.

Argumentene barnevernet bruker for at Natasha ikke kan ha barna, stiller hun seg helt uforstående til.

– Det stemmer ikke, det er ikke den Natasha jeg kjenner. Hun er oppegående, full av omsorg og stiller opp for alle. En helt normal, ung kvinne, sier Mia.

Diagnosen psykisk utviklingshemmet fikk Natasha av en lege på Sykehuset Innlandet da hun var 13 år gammel, i forbindelse med en søknad om trygdeytelser. Han benyttet følgende diagnose: Uspesifisert psykisk utviklingshemming med betydelige atferdsproblemer.

Legen som satte diagnosen vil ikke kommentere saken. Men i en forklaring han har avgitt skriver han: «Diagnosen var benyttet utifra en antagelse og et inntrykk for å forklare hvilket behov Natasha hadde for hjelp.» Natashas advokat mener legen har brutt loven, og har politianmeldt ham.

Advokat: – Gammelt nytt fra barnevernet

En av Norges fremste menneskerettsjurister mener barnevernet brøt menneskerettighetene.

– Jeg ble så rystet at jeg ringte og varslet rådmannen i kommunen om at de bryter menneskerettighetene, sa Gro Hillestad Thune til TV 2 mandag.

Natasha og Eriks advokat, Astrid Gjøystdal mener at barnevernets argumenter ikke holder.

– Det er en nåtidssituasjon, og det er også en fremtidssituasjon som nemnda skal ha for øye. Jeg tenker at det som barnevernet viser til er gammelt nytt, sier Nøystdal til TV 2.