SLUTTER SOM PREST: Dag Øivind Østereng slutter som sokneprest i Time menighet i Rogaland, da han ikke lenger kan stå inne for teologien i Den norske kirke etter gårsdagens flertall for homofil kirkevigsel på Kirkemøtet. Foto: Scanpix og privat
SLUTTER SOM PREST: Dag Øivind Østereng slutter som sokneprest i Time menighet i Rogaland, da han ikke lenger kan stå inne for teologien i Den norske kirke etter gårsdagens flertall for homofil kirkevigsel på Kirkemøtet. Foto: Scanpix og privat

Slutter som prest etter homo-vedtak

– Jeg har jobbet til siste minutt for å unngå dette, sier prest Dag Øivind Østereng, som nå melder seg ut av Den norske kirke og slutter som prest.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det avgjort. Flertallet på Kirkemøtet, som er kirkens høyeste organ, stemte for at homofile skal få gifte seg i kirken.

For mange var dette en tøff kamp å tape. Dag Øivind Østereng er sokneprest på Undheim og prostiprest i Time på Jæren. Mandag kveld kunngjorde han at han kommer til å slutte som prest og melde seg ut av Den norske kirke. Det var avisen Dagen som først omtalte saken.

I strid med Guds vilje

Østereng kunngjorde beslutningen på sin Facebook-side, og skriver blant annet at «Det å oppløse mann/kvinne som grunncellen i ekteskapet er i strid med Guds åpenbare vilje og naturretten som kan avleses av skaperverket selv».

Han sier han har jobbet til siste minutt for å unngå at det skulle gå som det gikk.

– Det er en stor avgjørelse å slutte. Hvorfor velger du å gå til dette skrittet?

– Kirken har endret sin lære på grunnleggende teologiske premisser som jeg ikke lenger kan stå inne for. Vi har kommet til et veiskille i Den norske kirke, og det har fått konsekvenser for meg, sier Østereng til TV 2.

Lang kamp

Debatten om homofilt samliv har vært den dominerende saken i Den norske kirke siden 1995. Da ble det klart at tre av elleve biskoper gikk inn for at kirken skulle akseptere likekjønnet samliv.

Østereng understreker at dette ikke er en kamp mot homofili, men om hvordan kirken forvalter sitt budskap.

– Jeg har forståelse for at dette vekker sterke følelser, og skjønner at mennesker som har andre seksuelle preferanser har opplevd kirkens forkynnelse som sårende og til dels krenkende. Men Bibelen har et budskap om hvordan vi forvalter vår seksualitet. For min del handler dette om hva vi tror som kirke, og hva jeg som prest kan stå inne for, sier han.

Ikke menighetenes syn

Han mener at Kirkemøtets vedtak ikke gjenspeiler synet ute i menighetene.

– Det som Kirkemøtet har vedtatt deles av få, er mitt inntrykk. Det er et mindretallssyn i bispedømmene Stavanger og Bjørgvin. Men den nye læren som er nå, er at ekteskapet er kjønnsnøytralt. Det har ikke vært kirkens lære noen gang.

– Hvilke reaksjoner har du fått?

– Jeg har fått en haug med venneforespørsler på Facebook, og innboksen er full. Det er mange som sier takk! Og så er det sikkert mange som er glad for at en som er konservativ forlater den Den norske kirken. Men jeg synes dette er trist og vemodig, ikke for min egen del, men for kirkens del, sier han til TV 2.

– Hva skal du gjøre nå?

– For min egen del må jeg finne meg et annet levebrød og et annet kirkefelleskap. Jeg ønsker å jobbe videre med teologi og kirke, men det må tiden vise. Hvilken kirkelig tilhørighet jeg velger er en privatsak som jeg ikke ønsker å dele akkurat nå, sier han.