Ekspert rystet over barneverns-saken: – De fikk ikke en sjanse til å prøve seg som foreldre

Å ta tvillingparet fra foreldrene bare timer etter fødselen er et brudd på menneskerettighetene, mener menneskerettsjurist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av Norges fremste menneskerettsjurister, Gro Hillestad Thune, mener barnevernet brøt menneskerettighetene da de tok tvillingjentene til Erik og Natasha på sykehuset, og begrunnet det med at mor er psykisk utviklingshemmet. Hun møtte paret i etterkant og har lest dokumentene i saken.

– Jeg ble så rystet at jeg ringte og varslet rådmannen i kommunen om at de bryter menneskerettighetene, sier hun.

– Hvordan opplevde du Natasha i forhold påstandene om at hun er psykisk utviklingshemmet?

– Jeg opplevde henne som en veldig samlet, vakker person. Snill og litt forsiktig. Jeg kan ikke begripe at ikke hun kan fylle rollen som mor like godt som oss andre, sier juristen.

– Uforsvarlig å rykke inn med politi på fødestua

Det var rundt en måned etter at barnevernet hadde tatt tvillingene, at Natasha og Erik fortvilet oppsøkte Gro Hillestad Thune, som har vært medlem av Den europeiske menneskerettighetskommisjonen i 16 år. Hun driver også undersøkelser av norsk barnevern.

– Behandlingen av saken var uforsvarlig. Å rykke inn med politi på en fødeavdeling så kort tid etter fødsel, og bringe barna langt av sted på det grunnlaget de hadde, var ikke forsvarlig.

– Barna var i trygghet på sykehuset og det var flere familier som sto klar til å bistå det unge paret. De fikk ikke en sjanse til å prøve seg som foreldre, og det er totalt rystende etter mitt syn.

Hillestad Thune fant saken så alvorlig at hun valgte å opptre som uavhengig varsler, og ringte rådmannen i Stange kommune, som er ansvarlig for saken.

– Jeg fortalte ham at måten barnevernet håndterte saken, etter mitt syn var brudd på menneskerettighetene. Dette er et uproporsjonalt inngrep i både barnas og foreldrenes liv, som menneskerettighetene ikke aksepterer, sier hun.

Rådmannen i kommunen sier han ikke kan gi noen kommentarer fordi det dreier seg om en pågående barnevernsak.

– Gjør saken enda mer rystende

Gro Hillestad Thune møtte Erik og Natasha før hun ble undersøkt av to psykologeksperter, som konkluderer med at hun ikke er psykisk utviklingshemmet, slik barnevernet hevder. Men klart innenfor normalområdet.

– Det gjør saken enda mer rystende og det gir jo meg nesten lyst til å ringe rådmannen en gang til, slutter eksperten på menneskerettigheter.

I morgen og onsdag behandles saken om varig omsorgsovertakelse for de to tvillingene opp i Fylkesnemda.