HOLDER PÅ NAVNENE: President Tone Opheim i NKF mener det er feil å gi politiet navnene på de ni som ble dopingtatt under Norgesmesterskapet i kroppsbygging i fjor. Foto: Pål Martin Rossing / TV 2. 
HOLDER PÅ NAVNENE: President Tone Opheim i NKF mener det er feil å gi politiet navnene på de ni som ble dopingtatt under Norgesmesterskapet i kroppsbygging i fjor. Foto: Pål Martin Rossing / TV 2. 

Nekter å gi politiet navn på NM-dopere

– Snakk med vår advokat om du har flere spørsmål, sier kroppsbygger-president til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at det ble kjent at fjorårets Norgesmesterskap i kroppsbygging og fitness endte i dopingskandale, sendte politispesialist Erik Håland i Sør-Vest politidistrikt inn krav om å få utlevert navnene på personer som ble tatt i doping.

Bruk av doping ble i 2013 kriminalisert gjennom legemiddelloven, og Håland og hans kolleger ønsket å starte etterforskning av de totalt ni personene som ble tatt for doping.

– Jeg er veldig spent om de har klarlagt sanksjoner mot utøverne, og regner med at de vil samarbeide med oss, sa Håland i Sør-Vest politidistrikt til TV 2 etter ha bedt om navnene på utøverne.

Ikke overrasket over avslag

Men Norges kroppsbygger- og fintessforbund (NKF) ønsker ikke å samarbeide med politiet.

Før helgen mottok han et brev fra advokatfirmaet Elden, som på oppdrag fra NKF informerte om at forbundet motsetter seg å gi politiet navnene på de ni personene som enten testet positivt på ulovlige stoffer eller nektet å la seg teste.

– Jeg er ikke overrasket. NKF og sentrale personer i og rundt forbundet har brukt mye energi på å rakke ned på alle som har våget å antyde dopingmisbruk blant medlemmene, sier Håland til TV 2.

– Snakk med advokaten vår

Begrunnelsen for at politiet ikke får navnene fra forbundet er at NKF ikke ser på seg selv som part og at det er enkeltpersonene som er mistenkt av Sør-Vest politidistrikt.

– Først må vi finne ut om hvilke personlige rettigheter de har, om de har rett til å få ut de navnene, sier Tone Opheim, president i NKF, til TV 2.

– Vi har forholdt oss til at dette er en sak mellom utøverne og politiet, sier president i NKF til TV 2.

– Hvordan passer det at du ikke vil samarbeide med politiet med at forbundet hevder dopingproblematikken blir tatt på alvor?

– Jeg har egentlig ikke noe mer å si om dette. Du får snakke med advokaten vår om du har flere spørsmål, sier Opheim til TV 2.

– Avvikle forbundet

Håland, som gjennom sin jobb reiser Norge rundt og kurser blant andre andre politidistrikter i dopingproblematikken, er oppgitt over Opheims svar.

– Hvis ikke særforbundet stiller opp mot dopingmisbruk blant sine medlemmer, er det vel naturlig å stille sine plasser til rådighet eller avvikle forbundet, sier Håland.

Det har mandag kveld ikke lyktes TV 2 å få snakke med advokatkontoret Elden om saken.