Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I helgen la personlig trener Annema Refsnes (38) ut et bilde på Instagram, hvor hun brettet opp toppen og viste fram magen. Hun skriver at hun ikke er gravid, men at hun sliter med matallergi.

– Jeg har fått spørsmål om jeg er gravid, og jeg merker at folk stirrer. Spiser jeg noe jeg ikke tåler, blir magen veldig rund og struttende, sier Refnes til TV 2.

Bildet postet hun for å vise hvordan det er å ha matallergi.

– Jeg er lei av å bli sett på som en særing, som må ha spesialmat. Dette er ikke en trendgreie, sier Refnes til TV 2.

Matforgiftet i Spania

For noen år tilbake ble Annema matforgiftet på ferie i Spania. Hun var mer eller mindre dårlig i ett år, og har siden den gang slitt med svært sensitiv mage.

Hun holder seg unna melk, og er forsiktig med gluten. Noen ganger tåler hun ris greit, andre ganger ikke.

– I helgen spiste jeg ris, og den tålte jeg ekstremt dårlig. Men jeg har ikke noe klart mønster på hva jeg tåler eller ikke, sier hun.

Hun har tatt en rekke tester, men ikke fått noen klare medisinske svar.

Fordommer i samfunnet

Matallergi forklares med at kroppens immunforsvar aktiveres mot proteinene fra maten, og de oppleves som «farlige inntrengere».

Reaksjonen kommer vanligvis raskt etter man har spist. Ifølge Astma - og allergiforbundet har rundt fem prosent av voksne i Norge matallergi, eller matoverfølsomhet.

Men det kan være problematisk på flere måter å ha en matallerigi. Ikke bare må han følge en bestemt diett, flere må også kjempe mot fordommer i samfunnet.

– Jeg opplever ofte at folk vil være trendy, og bruker spesialmat fordi de tror det er sunnere, sier Refnes.

Føler seg ikke trodd

Når 38-åringen ber om spesialmat på kafeer, gir ansatte ofte inntrykk av at de synes hun er vanskelig.

– Mange ler litt av oss med matallergier, for det er jo bare en trend. For meg handler det om å ha en dag uten å vri meg i smerter og se ut som Theo har en bror eller søster i anmarsj, sier Annema Refsnes, som fikk sønnen Theo i september i fjor.

Av og til når hun er på besøk orker hun ikke oppstyret, og spiser det som blir servert. Resultatet er gjerne at hun blir dårlig i flere dager etterpå.

– Jeg håper jo at dette er noe som skal gå over. Hvis jeg bare spiser litt av ulike typer mat, så kanskje venner kroppen seg til det igjen, sier hun.

Til nå har ikke det gått særlig bra. Helgens magebilde håper hun skal få folk til å forstå at matallergi må tas seriøst.