Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag ettermiddag ble Erna Solberg oppskriftsmessig gjenvalgt som Høyres partileder for to nye år.

Tolv år etter at hun ble valgt som partileder for første gang i mai 2004 vil hun i løpet av denne perioden passere Emil Stang som den lengst sittende Høyrelederen. Kun Carl Joachim Hambro har ledet Høyre i flere år.

APRIL 2016: Flertallet tror Erna Solberg blir ny statsminister etter neste stortingsvalg.
APRIL 2016: Flertallet tror Erna Solberg blir ny statsminister etter neste stortingsvalg.

Men det er ikke bare Høyrefolk som har troen på Erna Solberg. På oppdrag for TV 2 har TNS Gallup spurt velgerne om hvem de tror blir statsminister etter valget i 2017.

55,1 prosent av velgerne som har en mening svarer Erna Solberg. Dermed er det flere som tror på henne enn Jonas Gahr Støre som får 41,9 prosent. 3 prosent svarer enn annen kandidat.

– Jeg håper at det ikke bare er sånn at de tror det akademisk, men at de faktisk vil det også, sier en fornøyd Solberg.

Snudd på hodet

Men det er ikke lenge siden situasjonen var en helt annen. Da TV 2 under Høyres landsmøte i fjor presenterte tilsvarende undersøkelse lå Solberg langt bak Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

APRIL 2015: Flertallet tror Jonas Gahr Støre blir ny statsminister i 2017.
APRIL 2015: Flertallet tror Jonas Gahr Støre blir ny statsminister i 2017.

I april 2015 svarte nemlig hele 74,8 prosent av de med en mening at de trodde Jonas Gahr Støre kom til å bli statsminister etter valget. Bare 22,7 prosent hadde troen på Erna Solberg for ett år siden. 2,5 prosent oppga en annen kandidat i fjor.

– For et år siden så hadde regjeringen lagt frem noen av de mest graverende forslag for rettferdighetssansen til folk. De ville ta penger fra de med lite for å gi det direkte til de med mye og gi til rike, så det var nok et opprør mot det, forklarer Støre.

Motsatt forklaring

Ikke overraskende har Erna Solberg en helt annen forklaring enn Ap-lederen. Også hun peker på hva regjeringen gjorde i fjor som årsak, men med et helt annet utfall.

– Jeg tror at når vi gjorde det dårlig i fjor så var det fordi vi satte i gang mange endringer som folk nå ser resultatene av. Og da ser de at de valgene vi gjorde var riktige, for eksempel ved at helsekøene går ned, sier Solberg

Ap tro på Erna

Bakgrunnstallene viser at blant de som i den samme undersøkelsen har oppgitt Arbeiderpartiet som partipreferanse svarer 32,1 prosent at de tror Erna Solberg blir statsminister etter neste valg. 67,9 prosent av Aps egne velgere tror på Støre.

Blant Høyrevelgerne er troen på egen partileder sterk. Hele 86,3 prosent av de som oppga Høyre som partipreferanse tror på statsminister Erna Solberg også etter 2017. Kun 13,7 prosent av Høyres velgere tror Støre blir statsminister.