SPRÅKPOLITI: Det er større sannsynlighet for at ekstroverte mennesker vil overse skrivefeil og grammatiske feil, mens introverte vil dømme personene som gjør feilene. FOTO: COLOURBOX
SPRÅKPOLITI: Det er større sannsynlighet for at ekstroverte mennesker vil overse skrivefeil og grammatiske feil, mens introverte vil dømme personene som gjør feilene. FOTO: COLOURBOX Foto: Ivanov Alex (Madhourse)

Påpeker du andres skrivefeil? Det kan si noe om personligheten din

Forskere har undersøkt sammenhengen mellom personlighet og påpeking av andres skrivefeil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten alle kjenner noen som bare MÅ påpeke skrivefeil og grammatiske tabber. Men trangen til å rette opp i andres skriftlige synder kan si mye om vedkommendes personlighet, ifølge forskerne ved University of Michigan.

Universitetets eksperter i lingvistikk hevder at det er større sannsynlighet for at ekstroverte mennesker vil overse skrivefeil og grammatiske feil, mens det er større mulighet for at introverte vil dømme personen som gjør feilene.

– Dette er den første studien som viser at personlighetstrekkene til lytterne/leserne har en effekt på tolkningen av språket, sier hovedforfatteren av studien, Julie Boland, i en kommentar på universitetets nettside.

83 personer deltok i studien – som er publisert på nettstedet Plos One. Deltakerne skulle lese gjennom ulike epost-svar til en annonse hvor noen søkte etter en romkamerat. Noen av epostene var feilfrie, mens andre ble endret slik at de enten inneholdt typiske skrivefeil eller grammatikkfeil.

Deretter skulle personene fylle ut et skjema hvor de vurderte inntrykket de fikk av forfatterne. De ble i tillegg spurt om de hadde funnet feilene, og om de hadde latt seg irritere av dem.

Deltakerne måtte også gjennomføre en personlighetstest, samt svare på enkle spørsmål om seg selv og sine holdninger til språk.

Ikke overraskende påvirket språkfeilene inntrykket deltakerne fikk av avsenderne i negativ retning. De som i begynnelsen av eksperimentet svarte at de var opptatt av grammatikk, lot seg også irritere av feilene i større grad.

Deltakeres alder, utdanning eller aktivitet i sosiale medier hadde liten betydning for vurderingen av avsenderne – i motsetning til personlighetstrekkene.

– Mindre hyggelige mennesker er mer følsomme for grammatiske feil, mens mer samvittighetsfulle og mindre åpne mennesker er følsomme for skrivefeil, sier forskerne til universitetets nettside.