STØTTEPARTIENE SVIKTER: Trine Skei Grande og Venstre er under sperregrensen sammen med KrF.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STØTTEPARTIENE SVIKTER: Trine Skei Grande og Venstre er under sperregrensen sammen med KrF.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Gallupsjokk for KrF og Venstre – havner under sperregrensa

Begge regjeringens støttepartier får svi i fersk TV 2-gallup.

Arbeiderpartiet går mest frem, mens både KrF og Venstre havner under sperregrensa på målingen TNS Gallup har laget for TV 2 i april.

Velgerflukt fra Venstre

Venstre får bare 3,5 prosent (- 0,9) og ville bare kommet inn på Stortinget fra Oslo og Akershus, dersom dette var valgresultat. Bakgrunnstallene viser Venstre har mistet sju av ti velgere som stemte på partiet ved forrige valg.

«Sentrumspartier i trøbbel» – les bloggen til Kjetil Løset

– Vi må få frem hva vi får gjennomslag for, det er alltid krevende for de minste partnerne, sier Venstreleder Trine Skei Grande.

Hun gir regjeringspartiene deler av skylden for at de to støttepartiene nå begge havner under sperregrensa.

– Jeg tror regjeringen er for dårlig til å vise de gjennomslagene som sentrumspartiene faktisk får og er lite for god til å kare seirene inn under seg selv og ikke vise hva vi får igjennom, sier Skei Grande.

– Er det Erna Solbergs skyld at dere er under sperregrensa?

– Det er ingens skyld at vi er under sperregrensa, annet enn at vi ikke klarer å få frem det vi har fått gjort i dette samarbeidet, det skal vi bli dyktigere til å klare selv.

Det er nesten like mange tidligere venstrevelgere som sier de vil stemme Arbeiderpartiet og sitter på gjerdet som vil stemme på partiet i dag. Venstre mister også tidligere velgere til regjeringspartiene.

Trøbbel for KrF

Kristelig Folkeparti får en oppslutning på 3,9 prosent (- 0,8) og ville bare fått to mandater på Stortinget dersom denne målingen var valgresultat.

Fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen innrømmer at partiet ikke har vært like flinke som regjeringspartiene til å profilere saker de har fått gjennomslag for i samarbeidet med Høyre, Frp og Venstre.

– De sakene som har vært i fokus som har gjort at regjeringen har steget knyttet til asyl og innvandring er det stor avstand på. Det kan like gjerne være et signal om at de ikke er fornøyd med gjennomslaget vi har fått knyttet til asyl og innvandring.

– Hvor redd er KrF for sperregrensa?

– Nei, vi ser ikke til sperregrensa, gjennomsittet av målingene viser at ligger høyere enn på denne målingen, men slike målinger gir alltid inspirasjon til videre innsats.

Bakgrunnstallene viser at 65 prosent av KrF-velgerne fra forrige valg ville stemt på partiet i dag. KrF mister flere tidligere velgere til Høyre og Frp enn de gjør til Arbeiderpartiet.

Ap mest frem

Arbeiderpartiet går mest frem på målingen med 2,2 prosentpoeng til 35,8 prosent. Bakgrunnstallene viser at flere tidligere Ap-velgere vender tilbake til partiet, som også henter flere velgere som ikke stemte ved forrige valg enn de har gjort på lenge.

– Det er lov å smile av dette, det er en inspirasjon for de som står på, dette er en av de bedre målingene, sier Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre.

Dersom dette var valgresultatet ville Arbeiderpartiet fått 66 representanter på Stortinget, og dermed et knapt flertall sammen med sine tidligere rødgrønne samarbeidspartier.

– Tallene viser at dersom Venstre havner under sperregrensa s¨bikker det til et rødgrønt flertall. Det er jeg bekymret for med tanke på å få til det grønne skiftet og de satsingene vi trenger innenfor kunnskap og forskning, sier Trine Skei Grande (V).

Frps beste siden valget

Fremskrittspartiet går frem med 0,7 prosentpoeng til 16,5 prosent. Det er den høyeste oppslutningen TNS Gallup har målt for partiet etter at de inntok regjeringskontorene, og første måling over valgresultatet på 16,3.

– Det er alltid hyggelige med gode meningsmålinger, det gir optimisme som gjør at vi vil fortsette å jobbe knallhardt for å gjøre et godt valg i 2017. men jeg vet at målinger er målinger og valg er valg, sier Frp-leder Siv Jensen.

Høyre får 24,5 prosent (- 0,3) fra målingen i mars, og de to regjeringspartiene får samlet 77 mandater, like mange som de fikk ved stortingsvalget.

SV over sperregrensa

SV som i mars lå på 4-prosentstreken, klatrer denne gang over sperregrensa med 4,4 prosent (+ 0,4), mens De Grønne får 3,0 (- 0,2) og bare ville beholdt sitt mandat fra Oslo.

Senterpartiet er fjerde største parti med 6,2 prosent (+ 0,1). Andre partier og lister får 0,8 prosent (- 0,7).

Dersom denne målingen var valgresultat ville Arbeiderpartiet fått 66 mandater, Høyre 46, Fremskrittspartiet 31, Senterpartiet 12, SV 8, Kristelig Folkeparti 2, Venstre 2, De Grønne 1 og Rødt 1.

Målingen er laget av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 963 stemmeberettigede i tidsrommet 29. mars - 1. april. 80,2 prosent oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.