PÅ TILTALEBENKEN: Rettsaken mot 39 åringen som er tiltalt for å ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor på Hamar startet i Sør-Østerdal tingrett mandag.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
PÅ TILTALEBENKEN: Rettsaken mot 39 åringen som er tiltalt for å ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor på Hamar startet i Sør-Østerdal tingrett mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

POLitiets kronvitne i dommerbrann-saken:

– Ønsket dommeren død og ville at familien skulle brenne inne

HAMAR (TV 2): Eks-kona til 39-åringen som er tiltalt for å ha forsøkt å drepe dommer Ola Svor, mener han fortalte henne om motivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinnen som tidligere var gift med 39 åringen som er tiltalt for å ha forsøkt å drepe dommer Ola Svor og familien ved å tenne på huset deres, er politiets kronvitne.

Hun hevder at tiltalte fortalte henne at han tente på huset til dommeren, og hva som var motivet.

Tiltalte hevder hele forklaringen hennes er løgn.

Kvinnen skal under politiets etterforskning ha fortalt dem at hun satt på viktig informasjon som kunne gi ham en straff på 21 års fengsel. Da hun ble avhørt, forklarte hun at hun skal ha observert ektemannen da han planla brannen.

Og at hun ved flere anledninger observerte tiltalte teste ut ulike brennbare materialer for å framkalle brann og eksplosjoner.

I politiavhørene har eks-kona forklart at tiltalte ønsket Svor død, og at meningen var at hele familien skulle brenne inne. Hun har også sagt at tiltalte var skuffet fordi de som skulle være i huset, ikke var der.

– Han hadde tatt utgangspunkt i at hele familien til Svor skulle ligge å sove i huset. Det var viktig at alle skulle være der. Alle skulle bli borte. De skulle sove og ikke våkne dagen etterpå, har kvinnen forklart.

I følge henne ønsket tiltalte at alle skulle omkomme. Og i hans øyne var påtenningen av huset mislykket, selv om brannen teknisk sett var 100 prosent vellykket, ifølge politiforklaringene.

– Kvinnen opplever det belastende å være politiets kronvitne, og hadde vel helst ønsket et stort hull å hoppe ned i. Men hun ønsker å stå oppreist og jeg beundrer henne for det, sier bistandsadvokaten hennes, Petter Sørensen, til TV 2.

Hevder han ville betale for å få henne «fjernet»

I følge tiltalen reagerte tiltalte sterkt da han fikk vite om forklaringen. Han skal ha sagt til en medfange at eks-kona hadde blåst ham og at han var villig til å betale 200.000 kroner for å få henne fjernet.

– Hun har reagert på dette med sjokk, men ikke med vantro, sier bistandsadvokaten.

– Samvær med sønn motiv

Kvinnen skal også ha fortalt politiet hvorfor 39-åringen ønsket å drepe dommeren, noe aktor gikk inn på i sitt innledningsforedrag.

Han opplyste at det vil bli ført vitner på at 39-åringen følte seg overkjørt av dommer Svor i en sak som gjaldt samvær med sønnen han har med en tidligere samboer.

Hun har vært under et regime med voldstrusler og det tok lang tid før hun følte det var riktig å fortelle om dette. Av hensyn til seg selv og sine barn har hun valgt å stå fram, sier bistandsadvokaten.

Avviser alle påstander

Ett av tiltalepunktene mot 39 åringen gjelder også vold mot eks-kona og deres felles barn, noe han benekter.

– Han sier at eks-kona forklarer seg uriktig. Han har ikke sagt noe om brannen til henne. Han avviser også at han har sagt noe om motiv, sier forsvarer Thomas Randby til TV2.

– Er det riktig at han har sagt til en medfange at han ville betale 200.000 kroner for å få eks-kona fjernet?

– Han avviser det også.

Forsvarerne varsler at de vil stille en rekke spørsmål rundt eks-konas pålitelighet.