I RETTEN: Den tiltale 39 åringen (med ryggen til), hans forsvarer  Morten Andreassen, Sorenskriver Ola P. Svor og advokat Svein Holden i Sør-Østerdal tingrett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
I RETTEN: Den tiltale 39 åringen (med ryggen til), hans forsvarer Morten Andreassen, Sorenskriver Ola P. Svor og advokat Svein Holden i Sør-Østerdal tingrett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Derfor la tiltalte ut bildet av seg selv i Breivik-uniform på Facebook

HAMAR (TV 2): – De som er mine Facebook-venner er folk som kjenner meg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da mannen som står tiltalt for å ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor i Hamar forklarte seg i retten mandag, trakk han frem et bilde hvor han har manipulert seg selv inn i Anders Behring Breiviks uniform. Da aktor fortsatte å spørre ut den tiltalte tirsdag, ble Breivik-bildet og datoen 22. juli igjen en tema.

– En annen grunn til at jeg ikke forutså hvor feilslått dette bildet ville bli oppfattet, er at jeg ikke er noen offentlig person. De som er mine Facebook-venner, er folk som kjenner meg, utdypet tiltalte i retten.

Brannen hjemme hos familien Svor skjedde natt til mandag 22. juli 2013. I retten viste aktor til to utgaver av Dagbladet med stoff fra 22. juli 2011, samt en utgave av Hamar Arbeiderblad fra den 22. juli 2014, hvor brannen hos sorenskriveren var omtalt. Avisene ble beslaglagt hos tiltalte.

– Er det straffbart å ha en avis? ville tiltalte vite.

Eks-kona: – Slik planla han brann-attentatet

Rettssaken mot 39-åringen, som er tiltalt for å ha forsøkt å drepe sorenskriver Ola P. Svor og hans familie ved å tenne på huset deres, startet i Sør-Østerdal tingrett mandag. Påtalemyndigheten mener brannen var en hevn mot sorenskriveren, som hadde vært dommer i en barnefordelingssak hvor 39-åringen var en av partene.

Dette er saken:

22. juli 2014 brant huset til sorenskriver Ola P. Svor på Hamar ned til grunnen. Sorenskriveren og hans kone var bortreist, mens naboer måtte redde datteren og hennes venninne ut av det brennende huset.

En 39 år gammel mann fra Hamar er tiltalt for å ha forsøkt å drepe sorenskriveren og hans familie ved å tenne på huset deres.

39-åringen er i tillegg tiltalt for en rekke andre forhold, deriblant en rekke trusler, vold og forsøk på en annen mordbrann. Han er også tiltalt for et syreangrep mot to politibetjenter. Mannen nekter straffskyld på alle tiltalepunkter, bortsett fra et punkt som gjelder bruk av narkotika.

Rettssaken begynte mandag 4. april, og det er satt av seks uker til saken. Saken behandles av Sør-Østerdal tingrett, men avholdes på Hamar.

En kvinne som tidligere var gift med hamarsingen hevder at tiltalte fortalte henne at han tente på huset til dommeren, og hva som var motivet.

Eks-kona er politiets kronvitne i saken. Tiltalte hevder imidlertid at kvinnen lyver, og forsvarerne har varslet at de vil stille en rekke spørsmål rundt eks-konas pålitelighet.

Hun skal skal på et tidspunkt ha fortalt politiet at hun satt på viktig informasjon som kunne gi han en straff på 21 års fengsel. Da hun ble avhørt, forklarte eks-kona at hun observerte mannen da han planla brannen. Hun har også sagt at hun har observert tiltalte teste ut ulike brennbare materialer for å framkalle brann og eksplosjoner.

Gjorde beslag

I retten mandag ville aktor vite mer om 39-åringens kunnskaper om pyroteknikk. Blant annet ble den kjemiske sammensetningen termitt trukket frem, og tiltalte erkjente å ha prøvd ut termitt i liten skala.

– Det er i helt uskyldige gutteanledninger, blant annet på et jorde utenfor en venn av meg, forklarte han.

Tirsdag fortalte tiltalte at han hadde testet termitt i tre ulike anledninger, en gang på et jorde og to ganger i Hamar sentrum. Termitt er en blanding av aluminiumpulver og jernoksid som ved antenning utvikler meget sterk varme, men ingen gass.

– Hva slags tennkilde brukte du?

 ville aktor Tormod Bakke vite.

– Da brukte jeg stjerneskudd, sa 39-åringen etter å ha tenkt seg om.

En av testene ble filmet med en kamerabrille. Ifølge påtalemyndigheten var filen lagret i en mappe hvor navnet blant annet inneholdt datoen 22.07.2011.

– Det er linket opp til dato. Det må bety at det skjedde den dagen, forklarte han.

I retten kom det frem at politiet tidligere har gjort beslag av aluminiumpulver og jernoksid.

– Det er viktig at det ikke blåses ut av proposjoner at jeg har prøvd termitt, det er ikke noe jeg har stor interesse for heller. Jeg kjøpte ikke komponentene for å lage termitt, de var til hobbybruk, forklarte han på spørsmål fra forsvarer Thomas Randby.

Aktor spurte også om tiltaltes interesse for brann, og det kom frem at 39-åringen hadde laget en fiktiv radiosending om en storbrann på Hamar.

AKTOR: Tidligere politimester i Hedmark, statsadvokat Tormod Bakke, er aktor i rettssaken i Sør-Østerdal tingrett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
AKTOR: Tidligere politimester i Hedmark, statsadvokat Tormod Bakke, er aktor i rettssaken i Sør-Østerdal tingrett. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Skrev han hadde plantet brannbomber

I retten kom det frem at tiltalte i 2014 skrev et brev hvor han forklarte at han hadde plantet brannbomber på forskjellige strategiske steder. Tiltalte skrev i brevet at han kunne overgå Breivik i antall omkomne.

Han sier han skrev dette fordi han var lei av å bli trakassert av Hamar-politiet.

– Jeg skrev brevet bare for å gi dere fingeren, sa 39-åringen.

– Jeg har ingen sympatier for Breiviks handlinger den 22. juli 2011, utdypet han.

Tiltalte forklarte senere at han hadde med seg brevet da han skulle møte to polititjenestemenn, men at han aldri leverte det. Brevet ble imidlertid beslaglagt ved en senere anledning.

– Det var en fuck you til Hamar-politiet.

Tilsto brannen

I et avhør i 2015 kom tiltalte med en tilståelse av fem drap, et ran og brannen hos sorenskriveren. 39-åringen forklarte i retten at dette var en falsk tilståelse. Han tilsto fordi han var helsemessig nedbrutt, og ønsket å bli overført fra Ringerike fengsel til Gjøvik fengsel.

– Jeg følte dette som en nødvergehandling. Jeg måtte komme meg bort, forklarte han.

MIDLERTIDIGE LOKALER: Rettssaken holdes i Sør-Østerdal tingretts provisoriske rettslokale i Statens Vegvesens gamle lokaler i Hamar. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
MIDLERTIDIGE LOKALER: Rettssaken holdes i Sør-Østerdal tingretts provisoriske rettslokale i Statens Vegvesens gamle lokaler i Hamar. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

I avhøret forklarte 39-åringen at alle hadde tatt det for gitt at brannen var et angrep på Svor, men at det var en annen beslutningsmyndighet som var presset.

– Svor var målet for brannen, men det var ikke han som skulle rammes. Det var noen andre, ble det sagt i avhøret.

– Man viser den som egentlig er målet at man har handlekraft og vilje.

Før avhøret leverte han et forseglet brev til advokaten sin. Her forklarte hamarsingen omstendighetene og hvorfor han følte seg tvunget til å tilstå.

– Det var skrevet i brevet at det kun skulle åpnes av meg, forklarte 39-åringen.

Brevet ble åpnet rundt en uke etter avhøret, som tiltalte aldri signerte.

– Det var ikke et sannferdig og riktig avhør. Det var ikke et dokument som jeg ville undertegne, sa han.

Salmiakkangrep mot politimenn

Da tiltalen ble lest opp mandag, nektet 39-åringen straffskyld på alle tiltalepunktene, bortsett fra et punkt som gjelder bruk av narkotika. Tiltalebeslutningen er på åtte sider, og tobarnsfaren er tiltalt for en rekke andre forhold, i tillegg til mordbrannen.

Blant annet mener statsadvokaten at han forsøkte å drepe en annen kvinne ved å starte starte en annen mordbrann våren 2012. Han skal ha instruert og presset en annen mann til å utføre oppdraget. Ifølge tiltalen anbefalte 39-åringen at døren skulle låses med kjettinger fra utsiden, men vedkommende trakk seg fra oppdraget.

Ifølge tiltalen utførte hamarsingen også et salmiakkangrep mot to politibetjenter i 2014. Han skal ha installert en elektrisk innretning som blant besto av en beholder med væsken. Da politimennene oppsøkte boligen hans, skal han ha sprøytet vesken i ansiktet deres ved hjelp av en fjernstyrt utløser.

I tillegg er 39-åringen tiltalt for vold og trusler mot ektefellen og datteren, samt trusler mot en politiadvokat, politibetjenter, journalister og andre.