Konsernsjef Rune Bjerke innrømmer at banken la til rette for at kunder kunne opprette selskaper i skatteparadiset Seychellene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Konsernsjef Rune Bjerke innrømmer at banken la til rette for at kunder kunne opprette selskaper i skatteparadiset Seychellene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

DNB-Bjerke: – Vi angrer!

Konsernsjef i DNB Rune Bjerke sier at banken aldri skulle fasilitert for opprettelse av selskaper i skatteparadis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 2006 til 2010 hjalp DNBs datterselskap i Luxembourg rundt 40 norske kunder med å opprette selskaper i skatteparadiset Seychellene. Det kommer fram i en omfattende internasjonal avsløring publisert i blant annet Aftenposten.

Konsernsjef Rune Bjerke har så langt ikke villet svare på spørsmål rundt saken. Men mandag tar han bladet fra munnen i et intervju med TV 2.

– For DNB å være med å legge til rette for å opprette slike selskaper på en slik måte at det blir enklere eller kan bli enklere å unndra skatt, er noe vi ikke skal drive med. Vi angrer og ser på det som har skjedd som noe vi skulle vært foruten, sier Rune Bjerke.

– Kjente ikke til ordningene

Rune Bjerke ble konsernsjef i DNB i 2007 og har hatt det øverste ansvaret i nesten hele perioden denne kontakten pågikk.

– Du var selv DNB-sjef. Føler du deg ansvarlig?

– Den som er sjef i DNB har til enhver tid ansvar for det som skjer i DNB, innenfor og utenfor Norges grenser. Og det hjelper i så måte ikke meg at denne ordningen ble opprettet før jeg tiltrådte. Verken styret, undertegnede, internrevisjon eller eksternrevisjon fanget opp at vi bidro til å hjelpe og opprette slike selskaper. Det skulle vi ha gjort og da tror jeg ikke det ville ha skjedd, sier Bjerke.

Han hevder at ledelsen i DNB først ble kjent med forholdene da Aftenposten tok kontakt om saken rett før påske.

Kristin Halvorsen ba om avvikling

Men ifølge NRK ba Kristin Halvorsen DNB om å avvikle tilbudet allerede i 2007. Rune Bjerke hadde da allerede tatt over som konsernsjef i banken.

«Uansett forventer jeg nå at DNB Nor avvikler dette tilbudet», skal Halvorsen ha bedt om da hun var finansminister.

Filialen til DNB i Luxembourg markedsførte på sin hjemmeside en banktjeneste som var diskret og opererte under Luxembourgs banksekretesse, noe som betydde at det var vanskelig for utenforstående å få innsyn.

– Jeg er veldig overrasket over at DNB ikke umiddelbart tok affære og ryddet opp i dette. Det var mye offentlig oppmerksomhet rundt dette og beskjeden fra meg var veldig tydelig, sa Kristin Halvorsen til NRK mandag.

Krever alle fakta på bordet

DNB hevder at alle selskapene som ble opprettet i perioden allerede er avsluttet.

– Får dette personalmessige konsekvenser?

– Jeg tror det er viktig nå å få alle fakta fram, at vi får laget en redegjørelse for styret og at styret får gitt redegjørelse videre til Finanstilsynet, finansmyndigheter og eiere, for å få en åpenhet, sier Bjerke.

Han understreker at DNB har avviklet ordningene. Det er datterselskapet i Luxemburg som hadde ansvar for å avvikle dette for noen år siden.

Mæland: – Svært alvorlig

Staten som deleier i DNB er svært kritisk til avsløringene.

– Jeg tenker at dette er veldig alvorlig, sier næringsminister Monica Mæland.

Norske myndigheter har i mange år kjempet mot bruk av skatteparadiser. Næringsministeren har derfor bedt om en skriftlig redegjørelse fra styret i banken. Den skal være åpen for offentligheten.

– Jeg ble informert av DNB i forrige uke om det de visste om saken. Styret jobber nå med å få frem alle fakta, sier Mæland til TV 2.

Rune Bjerke innrømmer at banken har gjort feil.

– Vi er jo veldig klar over hva både norske myndigheter og eiere mener, så vi skulle ikke ha bidratt til at man kunne etablere selskaper som kunne gjøre det lettere å unndra skatt, sier Rune Bjerke.

Skatteetaten vil ha dokumentene

Gjennom et internasjonalt nettverk av gravende journalister har Aftenposten fått tilgang til over 11 millioner dokumenter som viser at minst 12 tidligere og nåværende statsoverhoder har verdier i skatteparadiser.

Dokumentene er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca som drives fra Panama. De har i flere tiår hjulpet rike folk i med å flytte verdiene sine inn i skatteparadiser.

Den norske skatteetaten jobber nå for å få tilgang til dokumentene. Dialogen er opprettet gjennom etablerte internasjonale samarbeidsfora, skriver Skatteetaten i en pressemelding.

I dokumentene kommer det også fram opplysninger om nordmenn som har fått hjelp fra DNB til å opprette selskaper i skatteparadiser, avslørte Aftenposten søndag.

– Saker som dette viser hvor viktig det er å prioritere internasjonalt samarbeid, utveksling av opplysninger og felles innsats mot skatteunndragelser, sier skattedirektør Hans Christian Holte til NTB.

Det å ha penger og virksomhet i utlandet, er verken er forbudt eller kriminelt, påpeker han.

– Det vil alltid være navn på slike lister, som har ført beløpene i selvangivelsen slik de skal. Men det vi ser av økonomisk aktivitet over landegrenser og bruk av skatteparadis, øker risikoen for skatteunndragelser, sier Holte.

– Glad de sier de har ordnet opp

Finansminister Siv Jensen håper Panama Papers-avsløringen vil sette fart på det internasjonale arbeidet mot skatteunndragelser, og er glad for at DNB sier de har ryddet opp.

– Det er uheldig dersom norske finansinstitusjoner legger til rette for skatteunndragelser ved å bidra til å etablere strukturer som hindrer norske skattemyndigheter innsyn i informasjon om skattepliktige inntekter eller formuer. Vi er glad for at DNB har varslet at de har ryddet opp i saken, sier Jensen i en kommentar til NTB om skatteparadis-avsløringene.

Selv om regjeringen ser alvorlig på at også norske banker tilrettelegger for selskapsstrukturer som gjør det mulig for skattytere å unndra midler fra beskatning i Norge eller i utlandet, fastslår Jensen at ingen foreløpig er mistenkt for å ha gjort noe kriminelt.