TILBAKE I TYRKIA: Her har et hundretalls migranter og flyktninger ankommet kaia i den tyrkiske byen Dikili mandag. FOTO: SCANPIX / OZAN KOSE
TILBAKE I TYRKIA: Her har et hundretalls migranter og flyktninger ankommet kaia i den tyrkiske byen Dikili mandag. FOTO: SCANPIX / OZAN KOSE Foto: Ozan Kose

Norske frivillige var vitne til Tyrkia-returen:

– Det føltes som en gravferd. Rett og slett helt grusomt

Mandag morgen gikk 250 flyktninger og migranter om bord i skipene som fraktet dem tilbake til start dit de flyktet fra.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«No boarder, no nation, no deportation»!

«EU, shame on you»!

«Say it loud, say it clear, refugees are welcome here»!

Disse utsagnene kunne høres og leses på parolene til de rundt 60 frivillige og sivile demonstrantene på kaia på Lesvos i Hellas, ved soloppgang mandag morgen.

For tidlig i morges ble EU-avtalen mellom Hellas og Tyrkia iverksatt. Tusenvis av flyktninger, migranter og asylsøkere som har kommet seg til Hellas fra Tyrkia skal returneres tilbake til Tyrkia med skip i tiden som kommer.

Hver migrant ble fulgt av en sivilkledd Frontex-tjenestemann. Gresk opprørspoliti fulgte også med om bord.

Totalt ble det forberedt uttransportering av 250 personer mandag. I havnene på Lesvos og Chios ankom migrantene i busser, og fritidsbåter sto klare til å frakte dem over Egeerhavet til kystbyen Dikili.

Hele 750 personer skal deporteres de neste tre dagene.

EU-avtalen:

EU-avtalen innebærer at flyktninger og migranter som reiser illegalt til Hellas siden 22. mars skal sendes i retur fra og med 4. april hvis deres asylsøknad blir avvist. Alle har krav på individuell saksbehandling.

For hver syrisk flyktning som sendes til Tyrkia, kan landet sende én syrer videre til EU.

Syriske flyktninger som ikke har forsøkt å reise illegalt inn i Hellas skal prioriteres foran de som blir sendt tilbake fra Hellas.

Avtalen innebærer også at EU forplikter seg til å gi tyrkiske statsborgere visumfri adgang til Schengen-landene fra 1. juni i år.

Til sammen kan avtalen omfatte 72.000 syriske flyktninger.

Også Tyrkia planlegger den første uttransporteringen under avtalen mandag ved å sende et titall flyktninger til Tyskland, skriver AFP.

Til tross for den omstridte avtalen ankommer fortsatt hundrevis av migranter de greske øyene hver dag.

– Tomme i blikket

TV 2 har snakket med flere norske frivillige som var vitne til at de første båtene dro avgårde til Tyrkia.

– Det føltes som en gravferd. Rett og slett helt grusomt. Både vi som var vitne til hendelsen og de stakkars menneskene som gikk om bord var tappet for ord og tomme i blikket – helt apatisk. Det var en utrolig sørgelig stemning å være en del av, og som man kjenner langt inn i hjerterota, forteller Janne Hegna (53), frivillighetsarbeider og koordinator for Dråpen i Havet.

Janne Hegna (53) har tilbragt tre måneder på øya Chios i Hellas. FOTO: Eirik Johan Solheim / Dråpen i havet
Janne Hegna (53) har tilbragt tre måneder på øya Chios i Hellas. FOTO: Eirik Johan Solheim / Dråpen i havet

I tre måneder har hun vært i Hellas sammen med mannen sin Eirik Johan Solheim (55), nærmere bestemt på den greske øya Chios hvor hundrevis holdes innesperret i flyktningleire i påvente av deportasjon. Hun sammenligner forholdene med konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig.

– Dette er mennesker vi har vært tett på i flere uker. Mange forstår ikke hva avtalen innebærer, mens andre ikke klarer å ta innover seg hvor grusom konsekvensen av avtalen er. Disse menneskene har vært på flukt i mange måneder og er utslitte og hjelpeløse, og nå sendes de tilbake til det helvete de flyktet fra. Det er en vanskelig tanke å ta innover seg, forteller Hegna og legger til:

– Det eneste vi frivillige kan gjøre er å vise de stakkars menneskene at det fremdeles finnes godhet i mennesket.

– Bryter menneskerettighetene

Også Atle Gabrielsen (24) fra Sandnes var vitne til Tyrkia-returen. Han deler den sammen tristheten som Hegna.

– Det er vanskelig å beskrive hvor vondt og sørgelig dette er. Dette er mennesker vi har forsøkt å hjelpe i mange uker, og så har Europa bestemt seg for å legge seg på en linje hvor man bryter menneskerettighetene. Det er så trist at det er sånn dette skal ende, forteller Gabrielsen.

24 år gamle Atle Gabrielsen på Lesvos i Hellas. FOTO: PRIVAT 
24 år gamle Atle Gabrielsen på Lesvos i Hellas. FOTO: PRIVAT 

24-åringen har vært på Lesvos i Hellas i syv uker som koordinator for Dråpen i Havet.

– Måtte frasi seg retten til asyl

Janne Hegna var til stede da utvelgelsen av hvem som skulle bli returnert til til Tyrkia skjedde søndag kveld.

– Vi var der for å dele ut hygieneartikler. Vi hadde med oss en tolk, sånn at vi fikk forståelse av hva som foregikk. Det som skremte meg var at de som skrev under på returavtalen også måtte skrive under på at de fratas retten til asyl – og det er jo en menneskerett, forteller Hegna.

Hun forteller at det var flest unge menn som skrev under på avtalen og ble returnert mandag morgen. Det bekrefter også talskvinnen for EUs grensebyrå Frontex' talskvinne Ewa Moncure. Hun sier at flesteparten om bord mandag morgen var fra Pakistan og Bangladesh.

Hegna forteller at alle flyktningene og migrantene hun har snakket med, ikke føler at de har noe annet valg enn å skrive under på returavtalen.

En liten tyrkisk ferge transporterer migranter fra de grese øyene Lesvos og Chios, tilbake til Tyrkia. FOTO: AFP PHOTO / OZAN KOSE
En liten tyrkisk ferge transporterer migranter fra de grese øyene Lesvos og Chios, tilbake til Tyrkia. FOTO: AFP PHOTO / OZAN KOSE Foto: Ozan Kose

– De er veldig fortvilte. De vet at bomberegn og helvete venter dem hvis de blir sent tilbake til Syria, men de føler ikke at de har noe valg. Det blir veldig spennende å se hvordan dette utvikler seg og om de etter hvert kommer til å motsi seg å skrive under.

Hegna håper ikke det vil føre til fremtidige opptøyer og konfrontasjoner.

– At denne returavtalen er verdenssamfunnets svar på denne katastrofen er ikke til å fatte. Dette er en skamplett på Europas historie.

Ti nordmenn deltar i deporteringen

Norge bistår EUs grensebyrå Frontex med ti personer. Nordmennene inngår dermed i en styrke på 1500 personer som skal hjelpe Hellas med å uttransportere migranter til Tyrkia.

De ti nordmennene dro til Hellas i helgen og deltar fra og med mandag i Frontex' operasjon på den greske øya Chios, opplyser seniorrådgiver Anne Margrete Alvæm i Politidirektoratet til NTB.

Det norske bidraget har kommet på plass etter at Frontex ba Norge om å stille opp med ressurser for å gjennomføre returavtalen mellom EU og Tyrkia.

Frontex-styrken skal bestå av til sammen 1500 tjenestepersoner fra Frontex-medlemslandene, i tillegg til 50 sivile som utfører administrative oppgaver.

Frontex har bedt om å få 2300 personer. Byrået mener dette tallet er nødvendig for å kunne gjennomføre avtalen. Avtalen ble inngått 20. mars, men returer av migranter ble utsatt til mandag på grunn av mannskapsmangel i Frontex.

TV 2/NTB