LEKKET: Det er advokatfirmaet Mossack Fonseca som skal ha lekket dokumentene i det som omtales som verdens største dokumentlekkasje. FOTO: REUTERS/Carlos Jasso
LEKKET: Det er advokatfirmaet Mossack Fonseca som skal ha lekket dokumentene i det som omtales som verdens største dokumentlekkasje. FOTO: REUTERS/Carlos Jasso Foto: Carlos Jasso

Panama lover samarbeid i dokumentlekkasjesaken

Panamas regjering lover et «sterkt samarbeid», dersom den såkalte Panama Papers-lekkasjen fører til rettslig gransking.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag publiserte Aftenposten de første sakene i det de kaller Panama Papers - over 11 millioner lekkende dokumenter fra et advokatfirma i Panama. Nå vil Panamas regjering bidra.

Skjulte penger i skatteparadis

Det er advokatfirmaet Mossack Fonseca som har sørget for at det latinamerikanske landet har havnet i verdens søkelys. Advokatfirmaet har lekket dokumenter som avslører at statsoverhoder, politikere, idrettsstjerner og kjendiser over hele verden har fått hjelp til å skjule penger i skatteparadiser. Venner av Russlands president, Vladimir Putin, og Islands statsminister er blant de som har blitt beskyldt for å ha bindinger til skatteparadisene.

Dokumentene er delt av et stort internasjonalt graveprosjekt med journalister fra hele verden. Det omtales som verdens største dokumentlekkasje.

Regjeringen vil samarbeide

– Den panamanske regjeringen vil på det sterkeste samarbeide med enhver forespørsel eller behov for hjelp i tilfelle dette får juridisk etterspill, heter det i en uttalelse.

Avsløringene har blitt offentliggjort av drøyt 100 medieorganisasjoner i en rekke land. Mossack Fonseca har base i Panama, som fra før har slitt med et rykte som et fristed for lyssky forretninger. Panamas finanssektor står for nesten 80 prosent av landets bruttonasjonalprodukt, skriver NTB.

Hevder avsløringene er straffbare

Ifølge NTB mener en av grunnleggerne i advokatfirmaet at avsløringene er straffbare og at de utgjør en kriminell handling.

– Dette er en kriminell handling, en forbrytelse, sier Ramón Fonseca.

– Dette er et angrep på Panama, fordi enkelte land ikke liker at vi er så konkurransedyktige når det kommer til å tiltrekke seg selskaper, sier han til nyhetsbyrået AFP.

200 nordmenn involvert

Ifølge Aftenposten er rundt 200 nordmenn omtalt i dokumentene. Avisen vil publisere nytt materiale fra dokumentene de neste dagene. Både DNB og Nordea er banker som har bidratt til opprettelsen av selskaper i skatteparadiser for norske kunder.

DNB i Luxembourg opprettet og administrerte 36 firmaer på Seychellene registrert på 45 norske kunder i årene 2006 til 2015, skriver Aftenposten.

Både DNB og Nordea angrer på den tidligere praksisen.

Styret i DNB har å bedt om en redegjørelse fra konsernsjef Rune Bjerke om avsløringene. I en pressemelding søndag kveld skriver Bjerke at han vil forklare seg om saken til styret så snart den er gjennomgått internt.

– DNBs advokater har satt i gang en grundig undersøkelse av alle sider ved saken. Styret får en redegjørelse når disse undersøkelsene er ferdig, sier Bjerke.

TV 2 / NTB