I RETTEN: Rettssaken mot hamarsingen begynte i Sør-Østerdal tingrett mandag. Her er den tiltalte på plass i retten (med ryggen til). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
I RETTEN: Rettssaken mot hamarsingen begynte i Sør-Østerdal tingrett mandag. Her er den tiltalte på plass i retten (med ryggen til). Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

Mordbranntiltalte i retten:
– Skulle ønske jeg hadde alibi

HAMAR (TV 2): Den mordbranntiltalte 39-åringen nektet straffskyld da rettssaken startet i Sør-Østerdal tingrett mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag morgen møtte 39-åringen, som er tiltalt for å ha forsøkt å drepe sorenskriver Ola P. Svor og hans familie ved å tenne på huset deres, i Sør-Østerdal tingretts midlertidige lokaler på Hamar.

Tiltalte hadde i retten på seg en lyseblå skjorte, mørk blazer og svarte bukser. Hans forsvarere er Morten Andreassen og Thomas Randby.

– Overhodet ikke, svarte hamarsingen da han ble spurt om han erkjente skyld på punktet om drapsforsøk på sorenskriveren, kona, datteren og en venninne.

39-åringen nektet straffskyld på alle tiltalepunktene, bortsett fra et punkt som gjelder bruk av narkotika, da tiltalen ble lest opp i retten.

Måtte reddes av naboer

Mordbrannen ble trukket frem som den alvorligste delen av tiltalen, som inneholder en rekke punkter. Ifølge påtalemyndigheten var det forutsatt at menneskeliv skulle gå tapt.

Sorenskriveren og hans kone var ikke hjemme den 22. juli 2013, men datteren og hennes venninne befant seg i kjelleren. De hørte lyder på utsiden og trodde at dette var innbruddstyver. Alarmselskapet registrerte også uregelmessigheter.

I FULL FYR: Her står sorenskriverens hus i Hedmark i full fyr. Foto: Politiet.
I FULL FYR: Her står sorenskriverens hus i Hedmark i full fyr. Foto: Politiet.

– Påtalemyndigheten er av den oppfatning at lydene som ble hørt var treverk som brant, sa aktor Tormod Bakke.

Naboene måtte redde de to jentene ut av det brennende huset.

Ifølge Bakke tyder alt på at brannen ble påsatt, og at det ble benyttet brennbar veske for å få det til å ta fyr. Han fortalte blant annet at det ble påvist bensin på hjørnet av huset.

Politiet gjennomførte tidlig en gjennomgang av personer som hadde motiv og kapasitet til å starte brannen. Sorenskriveren ble spurt om det var noen personer som kunne tenke seg å ramme han, og Svor trakk frem to personer. Den tiltalte var én av disse.

På et tidspunkt ga tiltaltes tidligere samboer utrykk for at hun hadde viktig informasjon som kunne gi hamarsingen 21 års fengsel, og lot seg senere avhøre. Blant annet skal hun ha forklart at det var tiltalte som hadde tent på dommerens hus og motivet for dette.

Dette er saken:

22. juli 2014 brant huset til sorenskriver Ola P. Svor på Hamar ned til grunnen. Sorenskriveren og hans kone var bortreist, mens naboer måtte redde datteren og hennes venninne ut av det brennende huset.

En 39 år gammel mann fra Hamar er tiltalt for å ha forsøkt å drepe sorenskriveren og hans familie ved å tenne på huset deres.

39-åringen er i tillegg tiltalt for en rekke andre forhold, deriblant en rekke trusler, vold og forsøk på en annen mordbrann. Han er også tiltalt for et syreangrep mot to politibetjenter. Mannen nekter straffskyld.

Rettssaken begynte mandag 4. april, og det er satt av seks uker til saken. Saken behandles av Sør-Østerdal tingrett, men avholdes på Hamar.

– Skulle ønske jeg hadde alibi

Ifølge tiltalen var brannen en hevn mot sorenskriveren, som hadde vært dommer i en barnefordelingssak hvor 39-åringen var en av partene.

– Jeg har ikke lagt skjul på at jeg innledningvis ikke var fornøyd med utfallet. Jeg syntes at Svor fremsto som forutinntatt, sa den tiltalte fra vitneboksen.

39-åringen forklarer at han gjerne skulle blitt tilkjent mer samvær, men at han etter en periode oppfattet samværsordningen som hensiktsmessig og fin.

– Jeg skulle ønske at jeg hadde alibi for branntidspunktet. Det har jeg ikke. Det har jeg heller aldri lagt skjul på at jeg ikke har. Ikke har jeg forsøkt å iscenesette noe alibi heller, fortsatte han.

Manipulerte seg selv inn i Breivik-uniform

I RETTEN: Sorenskriver Ola P. Svor sammen med sin advokat Svein Holden i Sør-Østerdal tingrett mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
I RETTEN: Sorenskriver Ola P. Svor sammen med sin advokat Svein Holden i Sør-Østerdal tingrett mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

I sin frie forklaring fortalte den tiltalte også om et bilde hvor han hadde manipulert seg selv inn i samme uniform som Anders Behring Breivik. Bildet publiserte han på nett, og det er tidligere blitt omtalt av Hamar Arbeiderblad. Brannen i huset til familien Svor fant sted natt til 22. juli, og påtalemyndigheten mener at tiltalte har et spesielt forhold til denne datoen.

– Nå har jo aktor i innledningsforedraget sagt at jeg har et spesielt forhold til 22. juli. Det har jeg på lik linje med resten av Norges befolkning. Det er ikke noe jeg ser på som en hyggelig dato, sa han.

Han forklarte at han tidligere har jobbet som grafiker, og at det er naturlig for han å utrykke seg grafisk.

Hamarsingen sa at bildet ble fullstendig feil, og at han føler seg misforstått.

– Breivik-bildet er det mest feilslåtte jeg har gjort noensinne, fortalte han.

Han påpekte også at bildet var utstyrt med to snakkebobler.

– Den ene snakkeboblen gjorde narr av medaljene. Den andre snakkeboblen påpekte den norske innblandingen i Libya. Det var poenget mitt med bildet, det var ikke en heder eller gjest mot Breivik.

Spurte om pyroteknikkunskaper

Aktor begynte mandag også på sin utspørring av den tiltalte. Bakke spurte blant annet om 39-åringens kunnskaper om pyroteknikk, og ville vite om han hadde kunnskap om den kjemiske forbindelsen termitt. Termitt er en blanding av aluminiumpulver og jernoksid som ved antenning utvikler meget sterk varme, men ingen gass.

Han er erkjente at han hadde prøvd ut termitt i liten skala.

– Det er helt uskyldige gutteanledninger, blant annet på et jorde utenfor en venn av meg, forklarte han.

Mener dommeren er inhabil

Helt innledningsvis mandag la forsvaret frem en ny innsigelse mot habiliteten til tingrettsdommer Cathrine Fossen, som er hoveddommer i saken. Bakgrunnen er at Fossen i september 2014 deltok på et seminar. Brannen var et av teamene på dette dommerseminaret, og Svor innledet under overskriften «Sikkerhet, når krisen rammer domstolen».

Etter å ha trukket seg tilbake for å drøfte spørsmålet, avviste de øvrige dommerne inhabilitetsinnsigelsen. Det er også tidligere blitt fremmet innsigelser mot habiliteten til hoveddommeren, men Høyesterett har kommet frem til at den er i orden.

Begjæring om utsettelse

Deretter la forsvarer Morten Andreassen frem en begjæring om å utsette saken. Han begrunnet dette med at den tiltalte ikke hadde hatt god nok tid eller mulighet til å forberede seg. De viste blant annet til at han har vær fullt isolert i store deler av varetektsperioden, og ikke har hatt god nok tilgang på saksdokumentene.

Blant annet ble 39-åringen den 15. oktober 2015 overført til avdeling for særlig høyt sikkerhetsnivå i Skien fengsel, hvor Anders Behring Breivik var den eneste andre fangen.

– Det er et regime som er designet for Anders Behring Breivik. Den store forskjellen er at Breivik har en rettskraftig dom, og ikke har et like stort behov for å forberede seg som en som er forut for hovedforhandling, sa Andreassen.

Dommerne kom imidlertid fram til at 39-åringen hadde hatt god nok mulighet til å forberede seg, og besluttet at saken ikke skulle utsettes.

Syreangrep mot politimenn

Saken behandles av Sør-Østerdal tingrett, men avholdes i et midlertidig rettslokale i Hamar sentrum. Tiltalebeslutningen er på åtte sider, og 39-åringen er tiltalt for en rekke andre forhold, i tillegg til mordbrannen.

Blant annet mener statsadvokaten at han forsøkte å drepe en annen kvinne ved å starte starte en annen mordbrann våren 2012. Han skal ha instruert og presset en annen mann til å utføre oppdraget. 39-åringen anbefalte, ifølge tiltalen, at døren skulle låses med kjettinger fra utsiden. Vedkommende trakk seg fra oppdraget.

Ifølge tiltalen utførte hamarsingen også et syreangrep mot to politibetjenter i 2014. Han skal ha installert en elektrisk innretning som blant besto av en beholder med etsende veske. Da politimennene oppsøkte boligen hans, skal han ha sprøytet vesken i ansiktet deres ved hjelp av en fjernstyrt utløser.

I tillegg 39-åringen tiltalt for vold og trusler mot ektefellen og datteren, samt trusler mot en politiadvokat, politibetjenter, journalister og andre.

Vitner er redde

TV 2 fortalte søndag at aktoratet vil føre vitner som tiltalte har betrodd seg til om brannen og dommeren. Mange har imidlertid uttrykt at de er redde.

– Det er veldig mange som har henvendt seg og utrygt engstelse for å møte, sa aktor Tormod Bakke til TV 2.

Bakgrunnen er at tiltalte tidligere skal ha truet mot hevn mot vitner.

– Det er fordi man mener at man av den grunn er utsatt. Man er jo redd for å at det kan skje represalier, som sagt med eller uten grunn, la han til.