Aftenposten: 200 nordmenn omtales i dokumenter fra verdens største lekkasje

Rundt 200 nordmenn er omtalt i de 11 millionene dokumenter som Aftenposten har fått tilgang til. Nå kommer avsløringene en etter en.

I nesten ti år organiserte DNB i Luxembourg postboksselskaper på Seychellene for kundene sine, avslører Aftenposten. DNB angrer på praksisen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I nesten ti år organiserte DNB i Luxembourg postboksselskaper på Seychellene for kundene sine, avslører Aftenposten. DNB angrer på praksisen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Søndag publiserte Aftenposten de første sakene i det de kaller Panama Papers - over 11 millioner lekkende dokumenter fra et advokatfirma i Panama.

Dokumentene er delt av et stort internasjonalt graveprosjekt med journalister fra hele verden. Det omtales som verdens største dokumentlekkasje.

I dokumentene er rundt 200 nordmenn omtalt. Aftenposten vil publisere nytt materiale fra dokumentene de neste dagene.

Både DNB og Nordea omtales i det som allerede er publisert.

DNB i Luxembourg opprettet og administrerte 36 firmaer på Seychellene registrert på 45 norske kunder i årene 2006 til 2015, skriver Aftenposten.

DNB angrer på praksisen, og bestrider ikke de faktiske forholdene avisen avslører.

Liker ikke assosiasjonen

– Det å bli assosiert med den typen virksomhet, er langt, langt utenfor vår toleransegrense, sier konserndirektør Tom Rathke, i DNB private banking til Aftenposten.

Ifølge Aftenpostens opplysninger hadde selskapene bankkonto hos DNB Luxembourg.

Leide inn advokatfirma

Samtidig leide banken inn stråmenn fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca som styremedlemmer.

Aftenposten har ikke grunnlag for å hevde at DNB eller kundene har brutt lover verken i Norge, Luxembourg eller Seychellene.

– Med dagens interne regelverk ville det ikke skjedd, sier konsernsjef i DNB, Rune Bjerke i en pressemelding.

Også Nordea trekkes inn i saken.

Av dokumentene går det fram at Nordea har hjulpet sine rikeste kunder unngå skatt gjennom å tilby dem å etablere postboksselskaper i skatteparadiser.

Banken, som har sitt hovedkontor i Stockholm, har gjennom samarbeidet med Mossack Fonsaeca bidratt til å få opprettet hundrevis av såkalte postboksselskapet i skatteparadiser.

– Vi hadde et lite antall tidligere. Nå er det er svært lavt antall av denne typen strukturer, sier administrerende direktør Thorben Sander i Nordea Luxembourg til Uppdrag granskning.

– Jeg ønsker at vi hadde tatt dette ansvaret tidligere, sier han.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2