Piller til å øke muskelmassen og piller til å øke fettforbrenningen.
Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
Piller til å øke muskelmassen og piller til å øke fettforbrenningen. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX Foto: Fjeldstad, Knut

Politiet vil etterforske dopingavsløringer

– Det er grunn til å anta at det dreier seg om straffbare handlinger, opplyser politispesialist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag fortalte TV 2 at ni utøvere ble avslørt som juksemakere da Antidoping Norge (ADN) ville teste elleve deltakere under fitness-NM.

Fem nektet å la seg teste, mens fire av de seks resterende testet positivt for doping. Siden nekt regnes som positiv prøve, betyr det at ni av elleve blir registrert med positive dopingprøver.

Midlene det dreier seg om er alle på den internasjonale dopinglisten og omfatter anabole steroider, veksthormoner, antidepressiva og andre ulovlige prestasjonsfremmende stoffer.

– Dreier seg om straffbare handlinger

Nå krever politiet at Norges Kroppsbygger- og Fitnessforbund gir dem informasjon om de dopingtatte utøverne.

– Jeg er veldig spent om de har klarlagt sanksjoner mot utøverne, og regner med at de vil samarbeide med oss, sier politispesialist Erik Håland i Sør-Vest politidistrikt til TV 2.

Polititopp: – Dette er NM i doping

Opplysningene som har kommet frem, gir grunn til å starte etterforskning, heter det i en e-post som Håland sendte fredag, etter at saken ble kjent.

– Ut fra analysene dere nå har mottatt fra det internasjonale forbundet etter ADN sin dopingkontroll, er det fra politiets side grunn til å anta at det her dreier seg om straffbare handlinger, også ved at enkeltpersoner har nektet å la seg teste ved en lovlig anmeldt kontroll. Politiet ønsker herved å starte etterforsking mot de personene i deres forbund som bruker ulovlige dopingmidler før, under og etter konkurranser. Dette gjelder også de medlemmene som motsatte seg kontroll, skriver Håland til forbundet.

Håland er med i Norsk narkotikapolitiforbunds antidoping-gruppe, og reiser Norge rundt for å holde kurs for andre politidistrikt om hvordan etterforske og avsløre dopingkriminalitet. Han minner om at Norges Kroppsbygger- og Fitnessforbund har plikt til å utlevere opplysningene, heter det videre i e-posten:

– Vi avventer også å få tilbakemelding på de sanksjoner som deres forbund nasjonalt vil rette mot disse utøverne. Ut i fra straffeprosessloven har dere som forbund herved plikt til å utlevere all informasjon i anledning ADN sin dopingkontroll 25. – 27. september 2015 under NM i Oslo. Vi ønsker således all informasjon som personalia, klubb/teamtilhørighet, hva de selv klarerte som de brukte, hvilke stoffer som analysen avdekket, og reaksjoner fra forbundet.

– Dette er NM i doping, sier Håland til TV 2.