RØYKER: I 2014 sa omtrent fire prosent av gravide, norske kvinner at de fremdeles røykte mot slutten av svangerskapet, ifølge Folkehelseinstituttet. FOTO: (ILLUSTRASJON) / COLOURBOX
RØYKER: I 2014 sa omtrent fire prosent av gravide, norske kvinner at de fremdeles røykte mot slutten av svangerskapet, ifølge Folkehelseinstituttet. FOTO: (ILLUSTRASJON) / COLOURBOX Foto: colourbox.com

Røyking under graviditeten kan endre barnets DNA

En internasjonal studie viser at røyking under graviditeten kan endre barnets DNA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny studie viser at dersom en mor røyker under graviditeten, kan det føre til at barnets DNA forandres.

I den internasjonale studien ble over 6600 barn testet for hvordan miljøfaktorer kan påvirke cellenes genom og genuttrykk.

Studien viser at blant de nyfødte barna som hadde en mor som hadde røykt under svangerskapet, hadde flere tusen av barna kjemisk endrede gener, melder Reuters.

Ifølge studien kan disse endringene i barns DNA føre til visse fødselsskader eller medisinske problemer.

Mange av endringene ble funnet i en samling av gener som har sammenheng med utviklingen av lungene og nervesystemet, kreft som er relatert til røyking og misdannelser som leppeganespalte.

Samme effekt som hos en voksen røyker

Den svenske barnelegen og forskeren Erik Melén fra Karolinska institutet er en av de som har bidratt til studien.

Han forteller til Dagens Nyheter at de genene som har sterkest kobling til røyking, kan påvirke blant annet astma, kreft og nevropsykiatriske lidelser.

– Flere av genene har en sterk kobling til de negative effektene som vi ser av røyking hos voksne. Fosteret utsettes delvis for de samme effektene som en voksen røyker utsettes for, sier Melén til den svenske avisen.

Derfor er mors røyking farlig for fosteret:

  • Nikotin går rett over i blodet til barnet gjennom morkaken.
  • Gir økt fare for dødfødsler.
  • Gir økt fare for krybbedød, og særlig hvis spedbarnet blir utsatt for passiv røyking etter fødselen.
  • Fører til lavere fødselsvekt hos nyfødte. Dette kan påvirke veksten hos barnet senere i livet.
  • Studier med utgangspunkt i det svenske fødselsregisteret viser at også snusing i svangerskap gir økt risiko for dødfødsel.

Kilde: Helsedirektoratet, Liv Grøtvedt ved Folkehelseinstituttet

Endringer i genene også hos eldre barn

Studien undersøkte ikke bare nyfødte, men så også på eldre barn hvor moren hadde røykt under svangerskapet.

Forskerne kom frem til at endringene i genene ikke var midlertidige hos nyfødte barn, men at de vedvarte hos barn som var åtte år gamle.

Studien ble publisert i The American Journal of Human Genetics.

Færre norske gravide som røyker

TV 2 har tidligere skrevet om at i snitt røyker syv prosent av gravide i Norge når de kommer til sin første svangerskapskontroll hos jordmor eller lege.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser samtidig at det blir stadig færre som røyker under svangerskapet.

I 1999 sa nesten hver femte kvinne at de fremdeles røykte mot slutten av svangerskapet, mens i 2014 var dette tallet sunket til omtrent fire prosent.

– Det blir heldigvis færre og færre norske barn som utsettes for røyking i svangerskapet. Det har etter hvert sunket inn hos norske mødre at røyking i svangerskapet er skadelig for fosteret. Dette er så godt kjent nå, at det er skambelagt å vedkjenne seg at man røyker når man er gravid, sier forsker Liv Grøtvedt ved Folkehelseinstituttet til TV 2.

Også skadelig med snus for fosteret

– Det er veldig godt dokumentert gjennom forskning at røyking i svangerskapet er skadelig for fosteret. Det kan føre til lav fødselsvekt, lungeproblemer hos nyfødte barn og i verste fall dødfødsel, sier Grøtvedt.

Disse konsekvensene ser man både ved røyking og snusbruk, siden det har sammenheng med nikotininntak, opplyser Grøtvedt.

– Det er fortsatt ikke godt nok kjent at snusbruk også er skadelig for fosteret. Kvinner kan ikke bare legge vekk røyken og begynne å snuse når de blir gravide, for nikotinen har stor betydning, sier hun.