
Dette er stortingspolitikerne som vil avsette kongen
I dag stemte hele 28 representanter – fra både Ap, SV, Venstre, Sp og til og med Høyre – for å erstatte monarkiet med republikk.
Motstanderne av monarkiet er på fremmarsj blant de folkevalgte på Stortinget. Særlig innad i Arbeiderpartiet blåser det en republikansk vind.
Arbeiderpartiet er nå det største republikanske partiet i Norge. Med nestleder Hadia Tajik i spissen stemte hele 17 av Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter for å bytte ut dagens monarki med republikk som styreform.
– Selv om vi har et strålende kongehus som jeg har stor respekt for, er det min oppfatning at posisjoner ikke skal gå i arv, sier Tajik.
Siden 1972 har SV nærmest stått alene i Stortinget om å ville avskaffe monarkiet til fordel for et republikansk styre. I 2010 stemte 17 stortingsrepresentanter for å innføre republikk. I dag stemte hele 28 representanter – fra både Ap, SV, Venstre, Sp og til og med Høyre – for å erstatte monarkiet med republikk.
Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde var riktignok den eneste fra Høyre, som i dag brøt med partiets linje.
– Jeg er i mot at et land og et lands lederskap skal gå i arv, og burde ha bedt om tillatelse til å bryte med partilinjen. Men jeg bestemte meg under voteringen for å følge min samvittighet fremfor partiet i denne saken, sier Lunde.
Lunde mener at at det må være rom for republikanere i Høyre.
Fra Venstre deltok Sveinung Rotevatn i dagens Grunnlovsdebatt på stortinget. Rotevatn var opptatt av at monarkiet representerer en grunnleggende mistillit til den vanlige borger i dette landet.
– Denne mistilliten kommer til uttrykk på flere måter. En måte er at en mener at det ikke finnes en eneste person i dette landet, som er kvalifisert til å være statsoverhode. Utenom dem som tilfeldigvis måtte være født inn i fyrstehuset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.
Dette er slektsgrenen den norske kongefamilien tilhører.
Dette er representantene som i dag stemte for å innføre republikk som styre i Norge:
Arbeiderpartiet
- Hadia Tadjik
- Jette F. Christensen
- Lise Christoffersen
- Eirik Sivertsen
- Sonja Mandt
- Truls Wickholm
- Anette Trettebergstuen
- Stine Renate Håheim
- Åsmund Aukrust
- Martin Henriksen
- Audun Otterstad
- Eva Kristin Hansen
- Karianne O. Tung
- Fredric Holen Bjørdal
- Tone Merete Sønsterud
- Torstein Tvedt Solberg
- Eirin Sund
Høyre
- Heidi Nordby Lunde
SV
- Audun Lysbakken
- Karin Andersen
- Heikki Eidsvoll Holmås
- Ranveig Kvifte Andresen
- Snorre Valen
- Torgeir Knag Fylkesnes
Venstre
- Sveinung Rotevatn
- Iselin Nybø
- Ketil Kjernseth
Senterpartiet
- Marit Arnstad
Stemte feil
Parlamentarisk leder i Senterparitet, Marit Arnstad, sier torsdag kveld i en SMS til TV 2 at hun ikke er i mot monarkiet, men stemte feil under dagens avstemning i Stortinget.
Stortingsrepresentant Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet var en av representantene som stod bak forslaget om republikk. Hun hadde forfall da Stortinget behandlet forslaget, og er dermed ikke med blant de i 28 som ønsker å bytte ut dagens monarki.
Ny folkeavstemning
I 1905 valgte ca 80 prosent av de stemmeberettigede mennene å si ja til å tilby Danmarks prins Carl (Senere Kong Haakon 7.) å bli norsk konge.
Republikanerne på Stortinget vil ha en ny folkeavstemning, der folket kan si sitt. Saksordfører Helge Thorheim (Frp) viste til at folkeavstemningen i 1905 ga et klart flertall for den foreslåtte kongen, og at meningsmålinger fortsatt viser bredt flertall i befolkningen for monarkiet.
– Det er derfor ingen signaler som skulle tilsi en endring i det standpunkt, sier han.
Flere av monarki-tilhengerne kom inn på den symbolkraften kongehuset i Norge har og har hatt, ikke minst under andre verdenskrig.
Høyres Michael Tetzschner viste til at ingen politisk valgt skikkelse vil kunne samle befolkningen på samme måte.