MENS FOLK SOVER: Tyvene bryter seg inn gjennom vinduet mens beboere sover. Her fra et hus i Moss. Foto: Nyhetstips.no
MENS FOLK SOVER: Tyvene bryter seg inn gjennom vinduet mens beboere sover. Her fra et hus i Moss. Foto: Nyhetstips.no

Innbruddsbølgen:

Bryter seg inn mens folk sover: – Mange sliter i flere år etterpå

Politiet har nå opprettet en felles etterforskningsgruppe som jakter de som står bak innbruddsbølgen på Østlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste ukene har tyver på Østlandet tatt seg inn i over 40 private boliger ved bruk av den såkalte «borre-metoden».

Det høye antall innbrudd har gjort at flere politidistrikt nå går sammen i jakten på bakmennene.

– Vi har hatt et møte med alle politidistriktene som har vært involvert i saken, og har bestemt oss for å koordinere arbeidet. Det er mye spor som skal gjennomgås og sikres. Dette er en kjent metode, men vi vet ikke hvem som står bak, sier Stig Vasbø, leder ved Etterretnings- og vinningsavsnittet ved Majorstuen politistasjon i Oslo.

Psykisk påkjenning

I både Østfold, på Romerike og i Buskerud har tyvene tatt seg inn på natten, mens folk i huset sover – gjerne i etasjen over.

– Vi ser veldig alvorlig på dette. Det å bryte seg inn hos folk på nattestid, mens de sover, det er meget alvorlig. Dette ønsker vi å få bukt med, sier Vasbø.

Ifølge psykologspesialist Unni M. Heltne kan det skape stor utrygghet for de som opplever det.

Psykologspesialist Unni M. Heltne. Foto: Senter for Krisepsykologi
Psykologspesialist Unni M. Heltne. Foto: Senter for Krisepsykologi Foto:

– Et innbrudd som blir begått mens folk er hjemme er utrolig utrygghetsskapende for de aller fleste. Mange føler seg invadert, og noen orker ikke være hjemme lenger etter en slik hendelse, sier psykologspesialist og leder for Senter for krisepsykologi, Unni M. Heltne til TV 2.

Hun sier det å oppleve innbrudd - selv uten å være hjemme, kan føles svært invaderende. Derfor vil det å være i huset mens det skjer kunne gi ekstra sterke reaksjoner.

– De har trengt seg inn på det mest private vi har – hjemmet vårt. Det er en meget stor belastning. Etter en slik hendelse kan folk slite i lang tid etterpå. Har personer i tillegg opplevd belastninger tidligere kan det være verre å komme seg videre, sier Heltne.

Dersom man blir utsatt for en slik hendelse sier Heltne det er normalt å sette opp en annen «beredskap».

– Noen blir veldig var på lyder, og mange blir redde for å legge seg. Det beste rådet er å fokusere på at det faktisk er trygt å være hjemme. Mange tyr til praktiske ting som ny alarm, nye låser og sikring av huset. Noen må gradvis venne seg til huset sitt igjen, og det er normalt, sier Heltne.

Kjenner til metoden

Forsikringsselskapet If kjenner godt til metoden, hvor tyvene borer hull i vinduskarmen, før de vipper opp vindushaspen eller låsen.

Men det at tyvene velger å gå inn i hus hvor folk sover er ikke like vanlig.

– Det er nytt, og veldig spesielt. Det er svært sjeldent at tyver gjør dette, da sjansen for å bli oppdaget er ganske stor, sier kommunikasjonsrådgiver i IF Forsikring, Sigmund Clementz til TV 2.

– Det er en enorm belastning for de som opplever dette. En ting er å komme hjem til et rasert hus, men det å vite at noen har vært i huset mens du sov er en stor psykisk påkjenning, sier Sigmund Clementz.

Han mener likevel ikke folk flest skal la seg skremme.

– Dette er først og fremst vinningskriminelle, Det viktig å understreke at dette ikke er en brutalisering av denne type kriminalitet, sier Clementz.

Han mener de som står bak er svært profesjonelle.

– For uskyldige som blir rammet er dette en svært sterk opplevelse. Mange sliter i flere år, og kanskje livet ut. Det gir en stor følelse av utrygghet, sier Clementz.

Alarm

Øystein Thoresen, informasjonsdirektør i Gjensidige Forsikring sier det er mulig å slå på alarmen i enkelte rom om natten.

– Sett på alarmen der du ikke oppholder deg. Slik vil den gå av dersom tyver benytter seg av borre-teknikken, sier Thoresen til TV 2.

Han sier det ikke er ukjent for dem at tyvene gjør innbrudd mens folk er hjemme.

– Det er dessverre en litt kjent problemstilling. De gir fullstendig blaffen i om folk er hjemme eller ikke, sier Thoresen.

I Moss var Trond Egil Arnesen (59) én av de som ble utsatt for innbrudd. Han og kona lå i andre etasje da tyvene forsynte seg i stuen.

– Det å miste noen små eiendeler er ingenting. Men det at noen har vært inne mens du sover er meget ubehagelig. Det er litt tøft å tenke på, sa Arnesen til TV 2.

Ifølge IF ser tyvene etter det som er smått og så verdifullt som mulig. Øverst på listen er kontanter, gullsmykker, mobiltelefoner og nettbrett.

– De tar ofte med det som ligger åpent fremme, og som er lett å raske med seg. De profesjonelle gruppene har ofte spanet nabolag først og de danner seg fort et inntrykk av et hjem, sier Clementz.

Slik sikrer du deg

Både IF og Gjensidige sier folk kan være flinkere til å ta forholdsregler.

  • Mange tror innbrudd skjer i julen, påsken eller ferien. Den regelen er for lengst borte. Denne type kriminelle jobber hele året.
  • Er du bortreist så få noen til å ta inn posten og legg noe i søppelkassen.
  • Uteområdet bør være godt opplyst, installer gjerne lampe med bevegelsessensor utendørs.
  • Ikke la gjenstander være synlig fra vinduet. Legg vekk mobilen, iPaden og bilnøklene.
  • Klipp ned hekken. Mange nordmenn har høye hekker rundt huset, men ifølge IF kan man med fordel kutte litt i høyden. Slik får ikke tyvene jobbe fritt uten at noen ser det.
  • Man kan installere tidsbryter på lamper innendørs, som gjør at det slår seg av og på etter en gitt innstilling.
  • Vær observante. Dersom du ser folk eller biler i nabolaget som har en atferd som skiller seg ut, så gå bort til dem. Snakk med dem, slik kan de eventuelt vite at de er blitt sett.