SMELTER: Issmelting i Antarktis kan føre til at havnivået stiger mye mer enn forventet, viser ny forskning. Foto: Reuters. 
SMELTER: Issmelting i Antarktis kan føre til at havnivået stiger mye mer enn forventet, viser ny forskning. Foto: Reuters.  Foto: STAFF

ny skrekkrapport:

Havet kan stige dobbelt så mye som først antatt

Kystsamfunn verden over kan bli rasert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innen år 2100 kan havnivået stige nesten dobbelt så mye som tidligere antatt hvis utslippene av karbondioksid fortsetter i uforminsket styrke.

Det betyr at kystsamfunn verden over risikerer å bli ødelagt, skriver forskerne bak en nye studie som ble publisert i tidsskriftet Nature onsdag og som er omtalt av Washington Post.

– Kan stige to meter

Hovedgrunnen er issmelting i Antarktis. Ved hjelp av avanserte datamodeller har forskerne studert hvordan Antarktis har klart seg under varme perioder på jordkloden tidligere.

De kom frem til at lignende forhold i fremtiden vil kunne føre til issmelting og økninger i havnivået som aldri kan reverseres.

Dersom høye utslipp av drivhusgasser fortsetter, mener forskerne at havnivået kan stige nær to meter innen år 2100 og mer enn 15 meter innen år 2500.

– Frem til i dag har det vært enighet om at havet trolig vil stige med en snau meter innen år 2100, sier Rob DeConto ved University of Massachusetts til Washington Post.

De Conto og David Pollard er forskerne bak studien.

– Blir et helvete

Ben Strauss, direktør for havstigningsprogrammet i organisasjonen Climate Central, sier at funnene i studien er skremmende.

– Hvis dette scenariet slår til, vil det 22. århundret blir et helvete. Det vil utløse kriser og slette mange storbyer og enkelte land fra kartet, sier Strauss til Washington Post.

Deler av Sør-Florida, Bangladesh, Washington og Shanghai er bare noen av stedene som ligger utsatt til dersom forskerne får rett.

Forskerne bak studien understreker at studien deres har svakheter og begrensninger. De slår også fast at menneskelig påvirkning kan endre utfallet.