SELGER NARKOTIKA: Ungdomsskoleelever sier de er redde for å gå på skolen, ifølge foreldre. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
SELGER NARKOTIKA: Ungdomsskoleelever sier de er redde for å gå på skolen, ifølge foreldre. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Foto: Matthew Fearn

Foreldre slår alarm om narkosalg i skolegårdene

Salg av hasj og cannabis på ungdomsskoler i Oslo er et økende problem, bekrefter politiet. Bekymrede foreldre krever at noe blir gjort.

Salg av narkotika på videregående skoler er et kjent problem. Nå varsler bekymrede foreldre at dette i økende grad skjer også på ungdomsskoler i Oslo.

Skremmende, mener Rashid Nawaz, som er far til to gutter. Én av dem er i ungdomsskolealder.

– Ungdommer har tatt kontakt med meg og sier at de ikke vil være med på dette. De sier de blir presset av de eldre gutta til å selge dop. Noen er redde for å gå på skolen, sier han til TV 2.

Nawaz leder bydelsutvalget på Stovner i Oslo og sier både foreldre og elever på ungdomsskoler i området har tatt kontakt med ham om situasjonen.

Gjemmer hasj ved skolen

Stortingsrepresentant fra Groruddalen, Ap-politiker Jan Bøhler, sier han også har blitt kontaktet av foreldrene.

Henvendelsene kommer ifølge ham fra foreldre fra rundt fem ungdomsskoler i Oslo de siste månedene.

– De sier at det selges hasj og cannabis på skolen og at det gjemmes rett ved skolen, sier han til TV 2.

BEKYMRET: Ap-politiker Jan Bøhler har fått en rekke henvendelser fra foreldre med barn på ungdomsskolen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
BEKYMRET: Ap-politiker Jan Bøhler har fått en rekke henvendelser fra foreldre med barn på ungdomsskolen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: Solum, Stian Lysberg

– Elever får hasj til eget bruk og får et visst antall pakker de skal selge videre. De får altså beholde den ene selv mot at de selger de andre pakkene og leverer pengene til oppdragsgiver.

Det er hovedsakelig gutter i niende og tiende klasse på ungdomsskolene som blir rammet, mener Bøhler.

Rekrutterer unge

– Jeg er sikker på at det er gjengmiljøer som prøver å utvide markedene sine. Sånn som jeg ser det, pågår det nå mer aktiv narkolanging i barne- og ungdomsmiljøer.

Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix Foto: Johannessen, Sara

– Gjengmiljøer har styrket seg i det siste fordi mange har sonet ferdig straffene sine. Når miljøene styrker seg, så styrker det narkonettverket og rekrutteringen. De prøver å lage nye markeder og henvender seg til nye gutter, sier Ap-politikeren.

Kyniske langere

Bøhler sier han er svært bekymret for situasjonen.

– Det er veldig kynisk av narkolangerne og nettverket som begynner å gå løs på yngre og yngre aldersgrupper for å rekruttere selgere.

Ap-politikeren sier han nå vil ha invitere politikere og representanter på skoler som lærere, rektorer og foreldre til et møte for å diskutere tiltak.

– Dette er ikke bare en jobb for politiet, men også en oppgave for foreldre, lærere og nærmiljøet, sier han.

Politiet: Økende problem

Jarle Kolstad, sjef for forebyggende avsnitt ved Stovner politistasjon, sier politiet generelt har sett en økning i bruk av hasj og cannabis blant barn og ungdom.

På ungdomsskolene har politiet vært bort i saker hvor elever selger til medelever, men også andre personer som er innom i friminuttene.

– På ungdomsskoler er det flest enkeltsaker, men det er med økende bekymring vi ser at det forekommer. Ett tilfelle er ett for mye, sier han til TV 2.

Kolstad påpeker at narkotikasalg på skoler som oftest skjer på videregående skoler og at det største problemet ligger der.

Narkohunder

Kolstad ønsker at politiet igjen skal få ta i bruk uanmeldte narkoaksjoner på skoler med hund.

– Vi har fått helt klare begrensinger i de forskjellige tiltakene vi kan gjennomføre, deriblant bruk av hund. Vi savner den bruken vi hadde tidligere. Det var noe politiet syntes var et godt tiltak, sier han.

– Bruk av hund avskrekker. Da oppnådde vi mye med ett enkelt tiltak.

Tobarnsfaren Rashid Nawaz er enig.

– Personlig mener jeg at politiet skal få lov til å komme med hunder på skoler for å slå hardt ned på det, sier han.