– Sebastian (10 mnd) fikk ikke forsvarlig hjelp

Helse Møre og Romsdal HF brøt spesialisthelsetjenesteloven da ti måneder gamle Sebastian ikke ble transportert til sykehus da han ble akutt dårligere i fjor, slår Helsetilsynet fast.

DØDE: 10 måneder gamle Sebastian Gils Ødegaard døde fordi han ikke fikk tilstrekkelig helsehjelp.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DØDE: 10 måneder gamle Sebastian Gils Ødegaard døde fordi han ikke fikk tilstrekkelig helsehjelp. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Ti måneder gamle Sebastian Gils Ødegaard døde søndag 22. februar i fjor, etter å ha blitt forsøkt fraktet i helikopter fra Kristiansund til St. Olavs hospital i Trondheim.

Helgestengt for å spare penger

I etterkant av dette har flere fremmet kraftig kritikk mot helsevesenet fordi lokalsykehuset i Kristiansund hadde helgestengt barneavdelingen for å spare fire millioner kroner.

Helse Møre og Romsdal HF hadde ikke gjennomført tilstrekkelige forberedelser før de stengte barne- og ungdomsavdelingen i Kristiansund i helgene.

Saken førte til at barnelege Anna Owczarz skrev et emosjonelt innlegg på helseminister Bent Høies facebookinnlegg om saken. Hun skrev blant annet:

«Han døde i mine hender fordi du velsignet den helgestengningen!!! Ta frem det brevet jeg sendte deg 23.oktober hvor jeg ba deg om hjelp. Flere foreldre gjorde det samtidig!»

Manglende rutiner

I en foreløpig rapport fra Statens helsetilsyn konkluderes det med at nødvendige rutiner manglet, og nye rutiner ved sykehuset var ikke kjent, forstått og etterlevd. Det medførte at behandlingstilbudet til barn som trengte innleggelse på sykehus i helgene, ikke var forsvarlig.

Statens helsetilsyn har også kommet fram til at pasienten ikke fikk forsvarlig helsehjelp på Kristiansund og omegn legevakt natt til søndag.

Medfødte helseproblemer

Sebastian hadde alvorlig medfødte misdannelser og kroniske og alvorlige luftveis- og svelgeproblemer.

Helse Møre og Romsdal HF må gå gjennom saken for å se på hvordan de kan forebygge at lignende hendelser skjer igjen.

– Vi tar kritikken fra Helsetilsynet på alvor. Det er en alvorlig og sammensatt sak der mange fagmiljø i helseforetaket er involvert i tillegg til kommunal legevakt, sier Odd Veddeng, fagdirektør i Helse Møre og Romsdal.

(©NTB) (©NTB)