Kristins foreldre: – En lettelse at saken gjenåpnes

Gjenopptakelseskommisjonen har gjenåpnet straffesaken mot mannen som i 2003 ble frifunnet for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i Larvik i 1999.

GJENÅPNER STRAFFESAK: Tolv år gamle Kristin Juel Johannessen ble drept i Larvik i 1999. Arkivfoto: NTB scanpix
GJENÅPNER STRAFFESAK: Tolv år gamle Kristin Juel Johannessen ble drept i Larvik i 1999. Arkivfoto: NTB scanpix Foto: PRIVAT

Mannen ble i 2001 domfelt for drapet i herredsretten, men frifunnet to år senere.

Gjenåpningen betyr at det blir en ny rettssak mot mannen, med en fullstendig behandling av saken.

– Vi er veldig lettet over at vi nå endelig er i mål. Nå får vi en ny sak. Så blir man litt tung i hodet og tung i kroppen av det, sier Kristins far, Roar Juel Johannessen, til TV 2.

– Det er veldig bra at det har kommet en avgjørelse, sier Kristins mor, Anne Langås Johannessen.

Riksadvokaten begjærte tidligere i år gjenåpning av straffesaken.

«Det kreves for gjenåpning sannsynlighetsovervekt for at vedkommende er skyldig i den straffbare handlingen. DNA-beviset er et tungtveiende bevis i straffesaken, og det er etter kommisjonens syn sannsynlighetsovervekt for at mannen er skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen», skriver Gjenopptakelseskommisjonen i en pressemelding torsdag.

DNA-funn

Bakgrunnen for Riksadvokatens begjæring om gjenåpning er funn av mannens DNA-profil på Kristins fingernegler. Funnet ble gjort etter at sikret spormateriale i saken ble gjennomgått og analysert på nytt i 2015 med ny og forbedret analyseteknikk. Mannens DNA-profil var da registrert i etterforskningsregisteret i en annen straffesak.

Straffeprosessloven åpner for at en straffesak kan gjenåpnes til skade for en som tidligere er frifunnet i saken dersom det som følge av «nye opplysninger eller bevis må antas at han er skyldig i den straffbare handling.

«Nye analyser av tidligere innhentet bevismateriale, utført med forbedret analyseteknikk, anses som nye bevis» skriver kommisjonen.

Nektet skyld

Etter at mannen ble pågrepet igjen i fjor sommer, sa hans forsvarer Søren Ø. Hellenes til TV 2 at hans klient nekter for å ha noe med saken å gjøre.

–Han er veldig rolig i forhold til at han igjen er pågrepet. Han er veldig klar på at han ikke har noe med saken å gjøre, sa advokaten.

Det har ikke lyktes TV 2 å få tak i Hellenes torsdag.

Mannen har overfor Gjenopptakelseskommisjonen stilt spørsmål ved lovligheten av innhenting av DNA-beviset, og om hans DNA kan ha blitt oversmittet fra beslag gjort hos ham til spormaterialet fra Kristin, ifølge kommisjonen.

«Slik saken står for kommisjonen, kan den ikke se at DNA-materialet er innhentet ulovlig. Kommisjonen kan heller ikke se at det er annet enn en teoretisk mulighet for oversmitting av DNA, som den ved avgjørelsen finner å kunne se bort fra.»

Dømt og frikjent

I 2001 ble mannen, som da var i 20-årene, dømt til tolv års fengsel for drapet på Kristin Juel Johannessen. Et DNA-bevis knyttet ham til drapet, men før saken kom opp i lagmannsretten, viste nye analyser at håret stammet fra en kvinne. Statsadvokaten trakk tiltalen og mannen ble dermed frifunnet uten ankeforhandling.

Retten må under den nye rettssaken ta standpunkt til innvendingene mannen har reist mot innhenting og bruk av DNA-beviset, skriver Gjenopptakelseskommisjonen.

Funnet drept

12 år gamle Kristin Juel Johannessen fra Østre Hedrum ved Larvik ble drept 5. august 1999. Hun var på vei til en venninne på sykkel og ble sist sett klokken 18.40. Faren meldte henne savnet klokken 21.15. Noen timer senere ble jenta funnet kvalt og drept i et skogholt.

En uke etter drapet ble en 54 år gammel mann pågrepet og siktet, men siktelsen ble frafalt etter at mannen hadde vært siktet i et halvt år.

Skogsområdet ved Mørk i Vestfold hvor Kristin Juel Johannessen ble funnet drept i 1999. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Skogsområdet ved Mørk i Vestfold hvor Kristin Juel Johannessen ble funnet drept i 1999. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Nesvold, Jon Olav

(©NTB/ TV 2)