Vinmonopolet gnir seg i hendene over vårværet

Hittil i år har vinmonopolet opplevd en salgssvekst, mot en historisk nedgang i fjor. Varm påskesol og lav kronekurs kan gi fortsatt vekst.

– Når det blir ekstra varmt opplever vi en vekst i omsetningen. Det er noe med varmen, spesielt etter kuldeperioder, som gjør at vi blir mer sosiale og vil drikke vin, sier Jens Nordahl, pressesjef hos Vinmonopolet.

Våren er i anmarsj flere steder i landet denne uka. Uteserveringen er åpen, og det klirrer i glass i vårsola.

– Med en slik påskesol får jeg lyst på hvitvin, sier Marianne Solberg Johnsen. Hun har akkurat kjøpt en flaske på polet på Oslo City i Oslo.

Veksten i vinmonopolets salg for både hvitvin, musserende og rosevin har vært betydelig etter nyttår. Vinmonopolet forteller om en salgsvekst på 1, 2 prosent totalt for sine varer hittil i år. Det er i sterk kontrast til fjoråret da nordmenn heller så ut til å handle vin i utlandet og på tax-free.

Størst salgsvekst i grenseområdene

– Det er stor variasjon i omsetningen landet rundt. Vi ser at den største salgsøkningen finner vi i fylkene som ligger i grensehandelområdene. Det er interessant for det kan bety at det er noe nedgang i grensehandelen. Den norske kronen er betydelig mer svekket enn for et år siden. Det kan gjøre at færre av oss reiser til utlandet, mener Nordahl. Både Finnmark, Akershus, Østfold, Hedmark og Oslo er på topp i salgsveksten. Flere har økt salget med opptil 4-5 prosent.

Vinkunde Marianne Solberg Johnsen forteller at hun er en av dem som nå handler mer på polet.

– Jeg går oftere forbi tax-free avdelingen på flyplassen. Jeg føler det ikke er så mye å spare, sier Johnsen.

Fint påskevær = økt vinsalg

I dagene før påske selger vinmonopolet vanligvis 30 prosent mer enn en vanlig uke. Men om det blir mye sol og mildt i påsken kan salgsøkningen bli enda større.

– Vi er forberedt på en godværseffekt. Vi vet at nordmenn er spesielt glad i rødvin til påske. Men vi ser også nå at mange heller velger lettere og lyse viner, og spesielt musserende som er den kategorien som øker mest for tiden, sier Nordahl.