Monika-saken for retten i sommer

«Eks-samboeren til Kristina Sviglinskaja drepte hennes åtte år gamle datter». Den påstanden skal tingretten ta stilling til når saken behandles i retten fra 30. mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Påtalemyndigheten vil prioritere å få Monika-saken opp for retten så raskt som overhodet mulig. Det er satt av fire uker til saken.

TV 2 har fått bekreftet at oppstart blir mandag 30 mai.

Det skal nå foregå forhandlinger mellom partene for å finne egnet tidspunkt. Saken vil etter det TV 2 erfarer komme for retten tidlig i juni.

Eks-samboeren nekter straffskyld

– Den er berammet i juni, bekrefter advokat Aasmund Sandland, som forsvarer tiltalte.

Ingen ved statsadvokatens kontor kan bekrefte dette overfor TV 2 i dag.

– Tiltalte har hatt samme standpunkt hele tiden og nekter straffskyld, sier Sandland til TV 2.

Sandland mener man nærmest har glemt straffesaken som er kommet helt i skyggen av alt det som Monika-saken har medført.

– Man så nærmeste saken som ferdig den gang han ble pågrepet, mener Sandland som mener klienten er forhåndsdømt.

– Det er i alle fall ikke slik det normalt skal være i straffesaker at man anses som uskyldig inntil det foreligger dom. Det skal stramme rygger i domstolen for ikke å bli påvirket av det som har stått på trykk og vært ute i nyhetsbildet, mener Sandland.

– Man skal kun dømme på bakgrunn av det som fremkommer i retten, fastsår Sandland.

Ventetiden er belastende

– Jeg kan ikke bekrefte dette, men det er ganske tydelig at vi har jobbet for å få saken opp så raskt som mulig fordi det allerede har gått så lang tid. Dette er av hensyn til Kristina Sviglinskaja. Ventetiden er blitt en stor belastning og hun ser frem til å få avsluttet saken, sier Stig Nilsen til TV 2.

DNA-materiale og elektroniske spor blir sentrale bevis i rettsaken mot den 33 år gamle litaueren som politiet mener drepte Monika.

Statsadvokaten i Hordaland har konkludert med at 33 åringen brøt seg inn i leiligheten og «knyttet et belte rundt halsen hennes og strammet».

Skjerpende omstendigheter

– Det er tatt ut tiltale om forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, sa statsadvokat Benedicte Hordnes til mediene da tiltalebeslutningen nylig ble kjent.

– Det er begått mot et lite barn, en 8-åring som var alene hjemme. Måten drapet er begått på er gjort på en måte som gjorde at det kunne se ut som om det var et selvdrap, sier statsadvokaten til TV 2.

Nå skal Riksadvokaten ta stilling til tiltalebeslutningen. På bakgrunn av den massive kritikken som blant annet er fremsatt i granskingen, hvor det konkluderes med at det var feil å henlegge saken som selvdrap, er det svært liten grunn til å tro at Riksadvokaten avviser innstillingen.

Solide bevis

Dessuten mener politiet at man nå har bygget opp en bevis- og indisierekke, som skal være solid nok til å få tiltale dømt og fengslet.

Sommeren og høsten 2011, skal tiltalte ha sendt flere «truende og sjikanerende» eposter og meldinger.

For at påtalemyndigheten skal ta ut tiltale, må den føle seg overbevist om gjerningspersonens straffskyld, og mene at man kan føre tilstrekkelige bevis for straffeskylden i retten.