BEVIS: Politiets eget bilde viser at det er fullt mulig å åpne døren via den knuste ruten i inngangsdøren der Monika bodde.
BEVIS: Politiets eget bilde viser at det er fullt mulig å åpne døren via den knuste ruten i inngangsdøren der Monika bodde.

MONIKA-SAKEN:

Dette mente politiet var «usannsynlig»

Mer enn fire måneder etter at Monika (8) ble drept, påsto politiet at det var usannsynlig og ulogisk at drapsmannen tok seg inn via den knuste ruten i inngangsdøren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer enn fire måneder etter drapet på Monika Sviglinskaja påsto politiet at «det både var usannsynlig og ulogisk» at noen hadde tatt seg inn i leiligheten ved hjelp av hullet i dørglasset.

Dette ble Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, fortalt i avhør kort tid før etterforskningen av saken ble avsluttet.

Bildet øverst viser at dette var en helt feilaktig påstand, og at det var fullt mulig for en drapsmann å ta seg inn via den knuste ruten.

Nylig kom tiltalebeslutningen mot Kristinas eks-samboer, en 33 år gammel litauisk statsborger.

Der går det frem at politiet nå mener den tiltalte knuste en rute i inngangsdøren for å ta seg inn, formentlig ved bruk av øks.

Deretter knyttet han et belte rundt halsen hennes og strammet til og/eller hang henne opp i et dørhåndtak slik at hun ble kvalt.

Flere gullsmykker ble stjålet fra leiligheten i Sund i Hordaland denne dagen, 14. november 2011.

DREPT: Monika Sviglinskaja (8) ble drept 14. november 2011. Foto: Privat
DREPT: Monika Sviglinskaja (8) ble drept 14. november 2011. Foto: Privat

– Jeg opplever at gullet som var borte var et av de forholdene hvor politiet egentlig ikke trodde på at det var noe gull borte. De trodde ikke på Kristina, sier bistandsadvokat Stig Nilsen til TV 2.

Dette kommer frem i dokumentaren «Monikas Mamma» som vises i Dokument 2 onsdag klokken 21:40.

Henleggelsen

Monika ble funnet død med et belte rundt halsen. På beltet ble det påvist DNA fra henne selv, samt fra en ukjent person. Det var strødd krydder på gulvet i kjøkkenet og i stuen.

SUND: Drapet skjedde i en leilighet på Berge i Sund i Hordaland. Foto: TV 2
SUND: Drapet skjedde i en leilighet på Berge i Sund i Hordaland. Foto: TV 2

Seks telefonoppringninger på fem minutter gikk fra Monikas mobil til hennes mor den morgenen hun ble drept. Mobilen hennes er aldri funnet.

15. august 2012 besluttet politiet å henlegge saken som intet straffbart forhold. Det var politiinspektør Sidsel Isachsen som tok den endelige avgjørelsen.

– Ble sett på som en innvandrer

Politiet konkluderte med at Monika døde som følge av selvpåførte skader.

FACEBOOK: Tiltalte sendte moren en melding via Facebook hvor det ble gjengitt detaljer fra drapsstedet kun hun og politiet visste om.
FACEBOOK: Tiltalte sendte moren en melding via Facebook hvor det ble gjengitt detaljer fra drapsstedet kun hun og politiet visste om.

– Alt var bra i begynnelsen, med avhørene og forklaringene. Men etterhvert følte jeg at jeg ble sett på som en innvandrer. Det ble litt sånn at «du kan ikke språket, vi gjør alt som kan gjøres her». Når de begynte å snakke på den måten begynte jeg å tvile, og tenke at det er noe som ikke er bra her. Dette vil neppe føre frem. Jeg kjente det i hjertet, forteller Kristina Sviglinskaja til TV 2.

– En veldig klar løgn

I et notat skrev Kripos «Mobiltelefonen til avdøde borte. Forkaster teorien om selvdrap».

Bergens-politiet valgte likevel å se bort fra dette notatet.

– En veldig klar løgn er at de sa at de har hatt bistand fra Kripos, både teknisk og taktisk. Det viste seg at det var ikke tilfelle. De hadde teknisk bistand, men aldri taktisk. Kripos har i ettertid sagt at de ventet på en anmodning om taktisk bistand, men den kom aldri, sier Stig Nilsen.

– En annen løgn

PARFYME: Blant detaljene var beskrivelsen av en slik parfyme som ble stjålet fra leiligheten der drapet fant sted.
PARFYME: Blant detaljene var beskrivelsen av en slik parfyme som ble stjålet fra leiligheten der drapet fant sted.

Etter Monikas død mottok Kristina en Facebook-melding fra en ukjent person som sa han viste hvem som drepte Monika.

Vedkommende krevde penger for å gi henne opplysninger. Kristina mistenkte raskt at dette var eks-samboeren hennes.

I meldingen forteller avsender i detalj hvilke verdisaker som var stjålet dagen Monika døde, blant annet en «Lady Million» parfyme. Det såkalte Facebook-sporet inneholder opplysninger som bare politiet og Kristina kjente til.

Likevel bestemte påtaleansvarlig i Monika-saken at de ikke skulle forfølge dette sporet.

– En annen løgn var at Facebook-sporet ville bli fulgt opp, og at vi ville få tilbakemelding når svar forelå. Det ble aldri fulgt opp. Det ble tatt en aktiv beslutning om å ikke følge det opp, sier Nilsen.

Forsøkte å overbevise moren

Mann tiltalt for drapet på Monika

Dokument 2 har møtt de to etterforskerne som avhørte Kristina. De ønsker ikke å stå frem. Begge forsøkte å overbevise Kristina om at datteren nok tok sitt eget liv.

Etterforskerne sier «de følte seg brukt til å fortelle at saken ville bli henlagt, og at det var ubehagelig å ikke kunne gi Kristina klare svar».

Tok vare på DNA-materiale

Begge avviser at de løy under avhøret.

– Jeg bare håper at de er overbevist selv om at det de sa faktisk var riktig. At de ikke bevisst satt og produserte feil opplysninger, sier Nilsen.

Den ene etterforskeren tvilte så mye på det de fortalte Kristina, at vedkommende valgte å ta vare på DNA-materialet fra siktede.

DNA som etter loven skulle vært fjernet og destruert, men som senere viste seg å bli et viktig bevis i saken.

«Hadde lydopptak fra drapet»

Politiet mener tiltalte i forbindelse med innbruddet og drapet stjal Monikas mobiltelefon samt Kristinas gullsmykker og parfyme.

De mener også at tiltalte forsøkte å presse Kristina for et femsifret beløp gjennom flere truende e-postmeldinger samt den nevnte Facebook-meldingen.

Tiltalte skal i tillegg ha ringt Kristina og fortalt at han visste hvem som drepte datteren, samt gitt uttrykk for at han kunne fremskaffe et lydopptak fra drapet mot et større pengebeløp, heter det i tiltalebeslutningen.