Monika-saken: – Ingen av varslerne utsatt for gjengjeldelse

I den avsluttende rapporten etter granskningen av politiets håndtering av varslerne i Monika-saken, er konklusjonen at fire av varslerne ikke var utsatt for ulovlige represalier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten om de fire øvrige varslerne i Monika-saken (utover Robin Schäfer) ble offentliggjort klokken 14.00 tirsdag.

Konklusjonen er at de fire varslet på en forsvarlig måte da de slo alarm om kritikkverdige forhold i Hordaland politidistrikt.

Rapporten slår samtidig fast at de fire ikke er blitt utsatt for gjengjeldelse som strider med forbudet i arbeidsmiljøloven.

Ikke alltid fordel med gransking

Men i konklusjonen slås det også fast at granskinger ikke alltid er en fordel når det gjelder sammensatte utfordringer i arbeidsmiljøet.

– Arbeidsgiver bør i slike saker nøye seg med å kartlegge problemenes omfang slik at arbeidsgiver har tilstrekkelig kunnskap til å iverksette nødvendige tiltak, istedenfor å iverksette granskninger, heter det i rapporten.

Den peker også på at varslingsreglene ikke omfatter alle kritikkverdige forhold.

– For eksempel vil arbeidsmiljøproblemer knyttet til ledelse, samhandling og styringsrett ofte falle utenfor disse, heter det videre i rapporten.

Schäfer i egen rapport

Det er advokatfirmaet Wiersholm AS som har utført granskingen. I juni 2015 leverte de en lignende rapport på politiets behandling av Robin Schäfer, som slo alarm om mangelfull oppfølging av drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja i 2011.

Det er de øvrige varslerne i saken rapporten som ble offentliggjort tirsdag, dreier seg om.

Funnet død hjemme

Monika Sviglinskaja (8) ble 14. november 2011 funnet død i sitt hjem på Sotra utenfor Bergen av sin mor. Jenta hadde et belte rundt halsen.

Ni måneder senere henla politiet saken som intet straffbart forhold og konkluderte med at dødsfallet skyldtes selvdrap. Men politietterforsker Robin Schaefer, som gikk gjennom saksdokumentene, mente Monika likevel kunne være drept.

Schaefer førsøkte tre ganger å få saken gjenopptatt, uten å bli hørt.

Monikas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen ba tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen se på saken. Han kritiserte henleggelsen.

Hordaland politidistrikt avgjorde i mai 2014 at etterforskningen skulle gjenopptas.

Forrige uke ble Monikas mors tidligere samboer tiltalt for drapet på åtteåringen.